Naleśniki z mięsem mielonym Bolognese

Naleśniki „Bolognese” absolutny hit wśród wytrawnych naleśników, jeśli oczywiście lubicie sos bolognese tak jak ja. Świetna alternatywa dla nudnawego spaghetti, chociaż sos boloński w każdej wersji smakuje genialne. Danie na pewno nie należy do dań szybkich. Sos powinien być gotowany, długo, jak najdłużej, wtedy jest odpowiednio esencjonalny, a mięso mięciutkie i rozpływające się w ustach.

Przygotowanie naleśników można rozłożyć w czasie i na przykład sos przygotować wcześniej. Naleśniki odsmażane na drugi dzień są jeszcze smaczniejsze, to już prawdziwa poezja smaku.

Składniki na naleśniki:

  • 150g mąki orkiszowej jasnej
  • 150 ml mleka
  • 150 ml wody gazowanej
  • 2 jajka M
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu

Składniki na nadzienie:

  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 300 g mieszanego mięsa mielonego
  • 1 puszka pomidorów krojonych – 400g
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 2 łyżki masła ghee lub olej
  • 1 łyżka ciemnego octu balsamicznego
  • sól, pieprz
  • 0,5 łyżeczki cukru

Dodatkowo: parmezan

Wykonanie:

  • składniki na naleśniki dokładnie wymieszać i odstawić na 1 godzinę
  • warzywa obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej. Cebulę i czosnek obrać, posiekać i zeszklić na rozgrzanym maśle ghee. Dodać  warzywa i przesmażyć razem, następnie zsunąć na bok patelni, dodać mięso i obsmażać do momentu, aż zmieni kolor. Zalać pomidorami z puszki i dodać przyprawy: sól, pieprz, ocet balsamiczny oraz cukier, dusić pod przykryciem, aż jarzyny i mięso będą miękkie. Pół godziny to jest absolutne minimum, ale im dłużej będziesz dusić tym lepiej. Jeśli sos jest za rzadki, odparuj nadmiar płynu zdejmując pokrywkę
  • usmażyć naleśniki
  • piekarnik nastawić na 200`C
  • formę do zapiekania natłuścić. Sos bolognese nakładać na naleśniki i zwijać według uznania. Zrobiłam pakieciki. Ułożyć w naczyniu i posypać startym parmezanem. Zapiekać 10-15 minut, do zrumienienia i serwować. Wersja mniej dietetyczna, ale jeszcze smaczniejsza to naleśniki zapiekane pod beszamelem.

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *