Podane z sałatką pomidorową to znakomity lekki obiad na lato. Zamiast oscypka nada się każdy inny ser.
Składniki:
około 400 g ugotowanego bobu
1 średnia cukinia
2 jajka
1/2 dużego oscypka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka mączki ziemniaczanej
pieprz
sól - opcjonalnie
olej do smażenia
Wykonanie:
- cukinię przeciąć wzdłuż na pół i łyżką usunąć gąbczasty środek z pestkami, następnie zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Posolić i odstawić, by puściła sok
- ugotowany bób obrać z łupinek, następnie z dodatkiem 1 jajka zblendować na gładki krem
- oscypek zetrzeć na tarce jarzynowej
- cukinię odcisnąć z nadmiaru wody. Połączyć z bobem, wbić drugie jajko, dodać mąkę ziemniaczaną, ser i proszek do pieczenia, dosmaczyć pieprzem. Soli już nie dodawałam, ponieważ oscypek z natury jest bardzo słony. Wymieszać masę
- nakładać po jednej łyżce masy na rozgrzany tłuszcz i smażyć po 2-3 minuty z każdej strony do zrumienienia. Upieczone placuszki odkładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawać zaraz po upieczeniu
2 komentarzy
Bardzo mnie cieszy dzisiaj dodany przepis. Kolejna cukinia bedzie wykorzystana. Obawiam sie tylko smazenia plackow. Czy nie rozpadaja sie z tego wzgledu,ze cukinia puszcza duzo soku? Wiem,ze trzeba ja odsaczyc,ale i tak jest taka bardzo mokra;-).
OdpowiedzUsuńCukinia musi być dobrze odciśnięta z wody, a pozostały nadmiar zwiąże dodatek mąki ziemniaczanej. Smaż małe placuszki, a na pewno się nie rozlecą:)
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!