Wiśnie na zimę

Wiśnie to owoce uniwersalne, praktycznie nadają się do wszelakich przetworów. Przygotowałam wiśnie z myślą o późniejszym wykorzystaniu ich do ciast, tortów i na frużelinę do naleśników, lodów lub innych deserów. Dlatego też wiśnie zostały pozbawione pestek.

Jeśli przygotowujesz kompoty z wiśni — pestki spokojnie pozostaw. Zawierają bowiem witaminę B16, amigdalinę — silnie działającą substancję antyrakową.

I kompot i wiśnie z przeznaczeniem do wypieków przygotowuje się identycznie, zalewa słodkim syropem i pasteryzuje. Syrop, by było zdrowiej zamiast cukrem, posłodziłam ksylitolem.

Kompot jest wyjątkowo esencjonalny, także frużelinę przygotujesz błyskawicznie. Odmierzoną ilość zalewy z kompotu wymieszaj z mąką ziemniaczaną, umieść w garnuszku z wiśniami i mieszając, doprowadź do wrzenia. Gorąca frużelina jest idealna do gofrów.

Ksylitol polecany jest dbającym o zdrowie osobom, które chcą ograniczyć spożycie cukru w swojej diecie. Posiada niski indeks glikemiczny (G-9), dlatego też może być używany przez diabetyków. Pomaga w zachowaniu mineralizacji zębów. Jeśli wolisz cukier, przygotowanie jest identyczne, a cukier użyj w takiej samej ilości jak ksylitol, czyli w proporcji 1:1.

Składniki:

  • 2 kg wiśni
  • około 1,5 l wody
  • 6-8 łyżek ksylitolu lub cukru

Wykonanie:

  • wiśnie umyj, wydryluj i napełnij wyparzone i wytarte do sucha słoiki
  • w międzyczasie zagotuj wodę z ksylitolem lub cukrem
  • ułożone w słoikach wiśnie zalej gorącym syropem i zakręć wytartymi do sucha nakrętkami
  • słoiki ustaw w dużym garnku wyłożonym papierowym ręcznikiem i nalej wody o temperaturze zbliżonej do zawartości słoika do wysokości 3/4 jego wysokości Zagotuj, następnie zmniejsz ogień i na ledwie pyrkającym  pasteryzuj 20 minut. Gdy przestygną, wyjmij słoiki z gara. Przechowuj w chłodnym miejscu, w spiżarni lub najlepiej w piwnicy.

Udanych przetworów!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *