Flammkuchen z cukinią i jagodami

Flammkuchen — alzacka lub  niemiecka pizza — jednak bez dodatku drożdży, zatem szybsza do przygotowania. Lekki placek idealny na lato, z cukinią i czarnymi jagodami. W letniej odsłonie nawet śmietana z wersji klasycznej została zastąpiona twarożkiem. Zaskakujące składniki? Musisz sam ocenić, nam bardzo smakowała.

Zapraszam na pyszną dietetyczną wersję Flammkuchena.

Składniki na ciasto:

  • 240 g mąki orkiszowej 630
  • 135 g wody
  • 1-2 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • mąka do podsypania

Składniki na nałożenie:

  • 2 cukinie
  • 125 g jagód
  • 25 g parmezanu
  • 100 g białego serka śmietankowego
  • pieprz z młynka
  • 1 łyżka oliwy do skropienia
  • kilka łodyżek rozmarynu

Wykonanie:

  • mąkę z olejem, solą i wodą zamieszać, następnie zagnieść elastyczne, gładkie ciasto. Zawinąć w folie i odstawić na około 1 godzinę. Gdy nie masz czasu możesz zaraz przystąpić do pracy z ciastem
  • ciasto podzielić na 2 części, podsypać mąką, rozwałkować 2 cienkie placki. Placki ułożyć na papierze do pieczenia
  • piekarnik nastawić na 250`C
  • igiełki rozmarynu oberwać z gałązek i drobno posiekać. Cukinię pociąć wzdłuż w 2-3 mm plastry. Jagody umyć, przebrać i osuszyć. Zetrzeć na tarce parmezan
  • oba placki posmarować twarożkiem. Posypać posiekanym rozmarynem i połową parmezanu. Ułożyć plastry cukinii. Posypać resztą parmezanu i jagodami. Na koniec posolić i oprószyć pieprzem
  • piec w 250`C 10-12 minut do zrumienienia brzegów 
  • wyjąć, skropić oliwą i natychmiast serwować 

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *