Kukurydza z patelni z cukinią

Kukurydza to typowe wakacyjne warzywo. Warto włączyć ją do swojej diety. Zawiera spore ilości selenu, a te w połączeniu z witaminą E i beta-karotenem chronią nas przed wolnymi rodnikami i przedłużają młodość. Luteina i zeaksantyna pomaga zaś chronić nasze oczy. Ugotowana w wodzie stanowi smaczną przekąskę, może nieco kaloryczną, ale na pewno zdrową.

I tak do tej pory najczęściej kukurydzę przygotowywałam, a smakowite słodkie ziarenka zastępowały kolacyjne danie. Dzisiejszą zrobiłam na szybko, przysmażyłam i udusiłam na patelni. Pokrojona w plasterki, podana z masłem pietruszkowym i cukinią była świetnym dodatkiem do pieczonego kurczaka. Polecam!

Składniki:

  • 1-2 kolby kukurydzy
  • 1 cukinia
  • 2 łyżki masła
  • natka pietruszki
  • bulion warzywny — opcjonalnie
  • sól

Wykonanie:

  • natkę pietruszki posiekać. Wymieszać widelcem z miękkim masłem, uformować rulonik, zawinąć w folię i odłożyć do zamrażarki, by stężało
  • kukurydzę pociąć w kilkucentymetrowe plasterki. Podsmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron, następnie podlać wodą lub bulionem, przykryć pokrywką i dusić około 8 minut
  • w międzyczasie pokroić cukinię w kostkę i dołożyć do kukurydzy kilka minut pod koniec duszenia 
  • podawać z masłem pietruszkowym pokrojonym w plasterki i solą

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *