Lody sorbetowe to najprostszy deser na upalne dni lata. Nie tylko najprostsze do przygotowania, mają również najprostszy skład: owoce, cukier i woda. Super orzeźwiające, przynoszą prawdziwe ochłodzenie. Są mniej kaloryczne niż tradycyjne lody.
Pyszne i zdrowe! Muszę przyznać, od kiedy zakupiłam foremki maszynka do lodów poszła w odstawkę. Naprawdę warto sprawić sobie foremki! To zdecydowanie najszybszy sposób na domową produkcję lodów.
Składniki na 8 foremek:
500 g melona cantalupa lub miodowego
250 ml wody
125 g ksylitolu, cukru lub mniej
sok z 1/2 cytryny
3 łodyżki mięty
Wykonanie:
- cukier, wodę i miętę umieścić w garnuszku i gotować około 10 minut, aż powstanie syrop. Gałązki mięty usunąć, a syrop ostudzić. Jeśli melon jest wyjątkowo słodki dodaj mniej cukru
- miąższ z melona zblendować na gładkie puree, następnie połączyć z syropem. Wymieszać i napełnić foremki, ufiksować patyczki i zamrozić. Najlepiej przez całą noc
6 komentarzy
idealny na te upały, które królują za oknem :)
OdpowiedzUsuńTak, przy panujących upałach nie ma nic lepszego:)
UsuńOj , dawno mnie tu nie było :) Melon jest pyszny w każdej postaci, a takie lody są pyszne! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńBeata, miło mi, że wpadłaś. Fakt, melon i arbuz, bez przerabiania tylko schłodzony jest super na upalne dni. Równiez pozdrawiam:)
UsuńProporcje są podane dla mięty pieprzowej, takiej klasycznej i mocnej, czy innej?
OdpowiedzUsuńUżyłam mięty cytrynowej, bo taką mam w ogrodzie, ale nada się każda inna. Aromat miętowy świetnie współgra z melonem, także nigdy go za dużo:)
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!