Lody z melona — dietetyczne

Lody sorbetowe to najprostszy deser na upalne dni lata. Nie tylko najprostsze do przygotowania, mają również najprostszy skład: owoce, cukier i woda. Super orzeźwiające, przynoszą prawdziwe ochłodzenie. Są mniej kaloryczne niż tradycyjne lody.

Pyszne i zdrowe! Muszę przyznać, od kiedy zakupiłam foremki, maszynka do lodów poszła w odstawkę. Naprawdę warto sprawić sobie foremki! To zdecydowanie najszybszy sposób na domową produkcję lodów.

Składniki na 8 foremek:

  • 500 g melona kantalupa lub miodowego
  • 250 ml wody
  • 125 g ksylitolu, cukru lub mniej
  • sok z 1/2 cytryny
  • 3 łodyżki mięty

Wykonanie:

  • cukier, wodę i miętę umieścić w garnuszku i gotować około 10 minut, aż powstanie syrop. Gałązki mięty usunąć, a syrop ostudzić. Jeśli melon jest wyjątkowo słodki dodaj mniej cukru
  • miąższ z melona zblendować na gładkie purée, następnie połączyć z syropem. Wymieszać i napełnić foremki, sfiksować patyczki i zamrozić. Najlepiej przez całą noc

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *