Naleśniki szpinakowe z sosem kurkowym

Sezon na kurki rozpoczęty, ale szybko się skończy, więc nie marnujmy czasu. Zakupiłam większą ilość kurek i codziennie delektujemy się nowym daniem z udziałem tych pysznych grzybów. Nie robaczywieją, są twarde i odporne za zepsucie, świetnie przechowują się w lodówce — nawet do tygodnia. Uwielbiam wszystkie grzyby, ale kurki są najwykwintniejsze w smaku, dla mnie to arystokracja grzybowa. Mają również delikatny zapach, przypominający zapach moreli.

Czy wiesz, że grzyby zawierają witaminy B1 nie mniej niż ziarna zbóż, zaś kurki są rekordzistą w tym zakresie i mogą się równać z drożdżami piekarskimi? Oprócz wielu cennych mikroelementów zawierają sporo jodu.

Dzisiejsze naleśniki szpinakowe nie tylko cieszą oko i pięknie wyglądają, a podane z sosem kurkowym w delikatnym sosie śmietanowym smakują bardzo wytwornie. To propozycja na wyjątkowy obiad lub kolację.

Składniki na naleśniki (8 dużych):

  • 150 g mąki orkiszowej jasnej
  • 100 ml mleka
  • 150 ml wody mineralnej + trochę
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 100 g szpinaku mrożonego lub świeżego
  • masło ghee do smażenia

Składniki na sos kurkowy:

  • 300 g kurek
  • 1 cebula
  • masło ghee
  • 150-200 ml śmietany kremówki
  • sól, pieprz
  • koperek

Wykonanie:

  • szpinak zmiksować z mlekiem do momentu otrzymania gładkiego, zielonego koloru bez widocznych grudek szpinaku. Dodać resztę składników i wymieszać mikserem na gładką masę bez grudek. Odstawić na 30 minut. Jeśli trzeba dodać jeszcze odrobinę wody. Następnie upiec naleśniki
  • kurki wypłukać w wodzie z solą. Osuszyć na papierowym ręczniku. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na maśle ghee, następnie dodać kurki i poddusić razem przez kilka minut do odparowania wody. Wlać śmietanę kremówkę na patelnię, przykryć pokrywką i dusić kurki przez następne kilka minut. Na końcu posolić i dodać pieprz 
  • podawać gorące naleśniki z sosem kurkowym

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *