Pietruszka — zielona moc natury

Pietruszka to jeden z najcenniejszych produktów, jakim obdarzyła nas natura. Najczęściej jednak pietruszka stanowi dekorację na talerzu, aa często jest zdrowsza niż posiłek, który zdobi.

W zdrowej kuchni nie może zabraknąć ziół. Są niezastąpione dzięki swojej wszechstronności. Posiadają ogrom witamin i mikroelementów, które mają bardzo korzystny wpływ na nasze zdrowie. Nie tylko nadają potrawom apetycznego wyglądu, ale usprawniają trawienie.

Natka pietruszki i koperek to najczęściej używana w kuchni zielenina. Czy wiesz, ile zdrowia wnosi do Twojej diety dodatek natki pietruszki? Lista zalet wydaje się nie mieć końca.

Pietruszka — właściwości zdrowotne

  • jest bogata w chlorofil, dzięki czemu oczyszcza krew
  • zawiera witaminę A, B1, B2, B3, B4, B5, B6, B12, K, E, C, PP, D, beta-karoten kwas foliowy
  • dostarcza takich minerałów jak: żelazo, wapń, magnez, fosfor, potas, mangan, siarka
  • wspomaga nerki i wątrobę w procesach oczyszczania organizmu
  • pomaga przy zgadze
  • niweluje przykry zapach z ust
  • wzmacnia serce
  • rozpuszcza cholesterol
  • wzmacnia zęby i kości
  • znajduje zastosowanie w leczeniu nerek, pęcherza moczowego i dróg moczowych
  • olejki eteryczne chronią przed rakiem płuc
  • łagodzi nerwobóle
  • poprawia trawienie i przynosi ulgę w gwałtownej fermentacji w jelitach
  • świetnie wpływa na wzrok i cerę
  • ma działanie rozkurczające, dlatego łagodzi dolegliwości menstruacyjne
  • posiada właściwości antyseptyczne
  • redukuje cellulit
  • chroni przed wolnymi rodnikami
  • zapobiega anemii i krzywicy

To produkt naturalny i trudno o przedawkowanie. 1 łyżeczka natki dziennie zaspokaja nieomal wszystkie nasze potrzeby witaminowe. Natka pietruszki ułatwia przyswajanie żelaza (nawet 2 – 4-krotnie) z innych produktów, zarówno roślinnych, jak i zwierzęcych.

Świeże ziele pasuje do zup i sosów, ryb, masła ziołowego, twarogu i grzybów. Nadaje się prawie do wszystkich mieszanek ziołowych, również do suszenia i mrożenia.

Uwagi:
Jedynie osoby ze schorzeniami nerek i kobiety w ciąży powinny ograniczyć spożycie natki pietruszki do 2 łyżeczek dziennie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *