Pyszna sezonowa, dietetyczna - bo bez serowego nałożenia - pizza, z pomidorami i cukinią. Właśnie teraz pomidory są najsmaczniejsze. Cienka, chrupiąca, pizza z kamienia
. Łatwa i szybka do przygotowania, ponieważ kroimy świeżego pomidora i cukinię, bez podsmażania, układamy na cieście i do pieca ....
250 g mąki orkiszowej
140 ml wody
2 łyżki oliwy
1 płaska łyzeczka cukru
1 płaska łyżeczka soli
1 łyżeczka drozdży instant
Składniki na nałożenie:
4 pomidory
1 cukinia
1 cebula
oregano suszone i świeże
sól, pieprz
2-3 ząbki czosnku
Wykonanie:
- wszystkie składniki na ciasto umieścić w misie robota i zagnieść gładkie, nielepiące się ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia
- czosnek obrać i posiekać. Cebulę obrać. Pomidory i cukinię pokroić w plastry
- wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części. Rozwałkować na posypanej mąką macie, następnie przełożyć na papier do pieczenia. Na plackach rozłożyć pokrojone pomidory i cukinię. Równomiernie między oba placki podzielić czosnek i krążki cebuli. Oprószyć pieprzem, posypać roztarym w palcach suszonym oregano
- piec 10 minut na rozgrzanym wcześniej kamieniu w 250`C do zrumienienia brzegów. Przed podaniem posolić i posypać posiekanym świeżym oregano. Można skropić ciemnym octem balsamicznym


5 komentarzy
mniam!
OdpowiedzUsuńWygląda przepięknie. Dziękuję za kolejny przepis w akcji.
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczna pizza!
OdpowiedzUsuńWitam w akacji "Pora na pomidora" :)
Pysznie tu, ale brakuje mi kcal :(
OdpowiedzUsuńNo nie ma kcal, ale to najmniej kaloryczna pizza jaką jadłam - patrz składniki:)
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!