Pyszna sezonowa, dietetyczna — bo bez serowego nałożenia — pizza, z pomidorami i cukinią. Właśnie teraz pomidory są najsmaczniejsze. Cienka, chrupiąca, pizza z kamienia. Łatwa i szybka do przygotowania, ponieważ kroimy świeżego pomidora i cukinię, bez podsmażania, układamy na cieście i do pieca ….

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki orkiszowej
  • 140 ml wody
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka drożdży instant

Składniki na nałożenie:

  • 4 pomidory
  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • oregano suszone i świeże
  • sól, pieprz
  • 2-3 ząbki czosnku

Wykonanie:

  • wszystkie składniki na ciasto umieścić w misie robota i zagnieść gładkie, nielepiące się ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia
  • czosnek obrać i posiekać. Cebulę obrać. Pomidory i cukinię pokroić w plastry 
  • wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części. Rozwałkować na posypanej mąką macie, następnie przełożyć na papier do pieczenia. Na plackach rozłożyć pokrojone pomidory i cukinię. Równomiernie między oba placki podzielić czosnek i krążki cebuli. Oprószyć pieprzem, posypać roztartym w palcach suszonym oregano
  • piec 10 minut na rozgrzanym wcześniej kamieniu w 250`C do zrumienienia brzegów. Przed podaniem posolić i posypać posiekanym świeżym oregano. Można skropić ciemnym octem balsamicznym

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *