Te śliczne, małe grzybki skrywają ogromny potencjał, także możesz być pewna - obiad będzie super smaczny. I na pewno się uda, bo to bardzo proste danie.
Składniki:
polędwiczki drobiowe - 8 sztuk
sól, pieprz
2 łyżki mąki
2 łyżki masła ghee
250 g kurek
1 cebula
kubeczek śmietany kremówki
1 łyżeczka soku z cytryny
koperek
Wykonanie:
- polędwiczki drobiowe umyć i osuszyć. Można lekko ucisnąć dłonią. Posolić, oprószyć pieprzem, następnie obtoczyć w mące i podsmażyć na rozgrzanym maśle z obu stron. Odłożyć na bok
- kurki umyć w wodzie z solą i odsączyć na sitku. Przepis z instruktażem znajdziesz tutaj.Większe grzybki pokroić na mniejsze kawałki. Podsmażyć na tej samej patelni kurki z cebulą pokrojoną w kostkę lub piórka przez kilka minut, do odparowania wody. Na patelnię wlać śmietanę kremówkę, dołożyć polędwiczki drobiowe, przykryć patelnię pokrywką, dusić 10-15 minut, aż śmietana lekko zgęstnieje. Na koniec danie posolić, oprószyć pieprzem i posypać posiekanym koperkiem. Na koniec dodać sok z cytryny
4 komentarzy
Smacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńSmakuje jeszcze lepiej:)
UsuńWłaśnie zabieram się za gotowanie tego sosu z poledwiczkami:)
OdpowiedzUsuńSezon kurkowy w pełni i warto go wykorzystać:) U mnie dzisiaj zupa z kurek:)
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!