Sałatka ziemniaczana z cukinią — grüner kartoffelsalat

Sałatka ziemniaczana z cukinią, bardzo zielona, idealna na lato, smaczny grillowy dodatek. Najpopularniejsza z sałatek, bo z ziemniakiem w roli głównej, raz trochę inaczej.

Kartoffelsalat to bardzo popularne niemieckie danie. Północne Landy preferują do sałatki dodatek majonezu, południowe — marynatę z octem winnym. Obie są smaczne, wolę jednak lżejszą wersję.

Dzisiejsza jest  bardzo zielona nie tylko dzięki cukinii, ale sporemu dodatkowi zielonej pietruszki. Cudowny, wyrazisty smak zawdzięcza jednak dodatkowi kaparów. Ten niezastąpiony dodatek do wielu potraw w kuchni śródziemnomorskiej nadaje zwykłym, codziennym ziemniakom i cukinii wykwintnego, wyjątkowego smaku.
Specyficzny cierpko-kwaśno-gorzki smak kaparów, w którym niektórzy doszukują się aromatu pieprzu, inni musztardy czy chrzanu w tym połączeniu jest kapitalny. Założę się, że bez dokładki się nie obejdzie. Sałatka jest pyszna, bardzo polecam!

Składniki na 6 porcji:

  • 1 kg małych ziemniaczków
  • 2 ząbki czosnku
  • 40 g kaparów (ze słoiczka)
  • pęczek zielonej pietruszki
  • 6 łyżek oliwy
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1 cukinia
  • 100 ml bulionu warzywnego
  • olej do smażenia cukinii

Wykonanie:

  • ziemniaki oskrobać lub obrać i ugotować w osolonej wodzie.
  • oskubać listki z gałązek pietruszki, obrać czosnek, odsączyć kapary z zalewy. Dodać 6 łyżek oliwy, odrobinę soli, pieprz, ocet winny i zblendować na gładką masę. Wymieszać z bulionem warzywnym 
  • cukinię przekroić wzdłuż na pół. Jeśli jest większa wybrać łyżką gąbczasty miąższ z pestkami, następnie pokroić w kostkę lub półplasterki. Podsmażyć na oleju przez kilka minut, aż zmięknie. Doprawić solą i pieprzem 
  • ziemniaki odcedzić, te większe jeszcze gorące przepołowić. Natychmiast połączyć z cukinią i ziołowym sosem, następnie wymieszać. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Zawsze mieszamy jeszcze ciepłe ziemniaki z marynatą, bo dzięki temu lepiej wchłoną marynatę. Pozostawić na godzinę, by przeszły smakami i ostygły. Posypać zieloną pietruszką i serwować. Zjedliśmy jeszcze gorące jako dodatek do drugiego dania. Były przepyszne!

SMACZNEGO!

Źródło: Essen&Trinken  Heft 8/2015

1 porcja to: 3 g białka, 13 g tłuszczu, 22 g węglowodanów i  230 kcal

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *