Turecki Fladenbrot z patelni

Fladenbrot to najpopularniejszy turecki chleb. Zawsze pszenny, puszysty i mięciutki — bardziej w smaku przypomina bułkę niż chleb, pieczony w formie  dużego okrągłego niezbyt wysokiego placka, koniecznie oblepiony sezamem. Nie przygotowuje się z niego, tak tradycyjnych u nas kanapek, ale obszarpuje do jedzenia po kawałku.

Zamiast dużego bochenka możesz upiec jednoosobowe małe chlebki i to bez użycia piekarnika, po prostu na patelni. Mój chlebek nie jest biały jak turecki oryginał, ponieważ został upieczony z dodatkiem mąki pełnoziarnistej i nie pszennej, ale orkiszowej. Najsmaczniejszy jest jedzony jeszcze ciepły.

Składniki na 4 porcje:

  • 250 g mąki orkiszowej
  • 150 ml wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru lub miodu
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka drożdży instant
  • 1 łyżka sezamu do posypania
  • olej na patelnię

Wykonanie:

  • wszystkie składniki połączyć i zagnieść elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości
  • ciasto powtórnie zagnieść i podzielić na 4 części, następnie uformować w kule. Ułożyć na blacie posypanym mąką i pozostawić na 15 minut do napuszenia przykryte ściereczką
  • wyrośnięte kulki rozpłaszczyć dłonią i rozciągnąć do pożądanej wielkości, nie większej niż 18 cm średnicy
  • na patelni rozgrzać 1/2 łyżki oleju, rozsypać 1/4 z porcji sezamu i ułożyć placek. Przykryć patelnię pokrywką i piec na średnim ogniu 5 minut, odwrócić i podpiekać następne około 5 minut. Upiec pozostałe chlebki. Podawać jeszcze ciepłe

Uwagi:
Chlebki można upiec w większej ilości, a przed podaniem podpiec 2-3 minuty w piekarniku nagrzanym do 180`C

Źródło: Essen&Trinken Heft 8/2015

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *