Bułeczki dyniowe z czarnym sezamem

Dyniowe bułeczki z czarnym sezamem idealne na śniadanie i nie tylko. Dodatek purée z dyni cudnie barwi bułeczki i czyni je zdrowszymi, ponieważ dynia wszystkiego ma dużo: minerałów, witamin, antyoksydantów i błonnika. Jedyne czego ma mało — to kalorii — pewnie dlatego bardzo polecana przez dietetyków.

Purée dyniowe najlepiej przygotować na bazie dyni upieczonej w piekarniku, bo w tej postaci jej smak staje się bardziej skoncentrowany i głębszy. Bułeczki, choć upieczone z dodatkiem mąki pełnoziarnistej, są wyjątkowo puszyste i delikatnie słodkie dzięki dodatkowi dyniowego purée.

Idealne z domowym dżemem, ale smaczne także z wytrawnymi dodatkami.

Składniki:

  • 400 g mąki orkiszowej (300 g jasnej 630 i 100 g pełnoziarnistej)
  • 200 g purée z dyni
  • 220 g mleka pół na pół z wodą
  • 2 łyżeczki drożdży instant
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 1 płaska łyżeczka soli

Dodatkowo:

  • 2 łyżki czarnego sezamu
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki mleka

Wykonanie:

  • przygotować purée z dyni
  • wszystkie składniki umieścić w misie robota i hakiem zagnieść gładkie, sprężyste ciasto. Misę przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto podwoi objętość
  • wyrośnięte ciasto wyrzucić na blat podsypany mąką i zagnieść ponownie. Odciąć z ciasta 12 równych kawałków i uformować bułeczki. Uformowane ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką kuchenną i pozostawić do napuszenia
  • wyrośnięte bułeczki posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać czarnym sezamem, makiem, czarnuszką — czym lubisz
  • piec w 200`C 16-18 minut. Studzić na kratce

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *