Zapraszam na pyszne knedle dyniowe, tym razem jednak nie ze śliwkami, a z jeżynami. Zaskakujące połączenie? A jakie smaczne. Pomysł nasunął się sam, bo właśnie wyprodukowałam większą ilość purée dyniowego (sukcesywnie będę je zużywać do kolejnych dań), a jeżyny — to wybór oczywisty — ogrodowa jeżyna zasypuje nas ogromną ilością owoców. Delikatna słodycz knedli, dzięki dodatkowi dyni i soczyste kwaskowate jeżyny to bardzo trafne połączenie, nie wspomnę o kolorach. Knedle nie tylko cudnie wyglądały, ale smakowały naprawdę bajecznie. Bardzo polecam!

Składniki:

  • 700 g ziemniaków
  • 200 g purée z dyni
  • 1 jajko — opcjonalnie
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • mąka pszenna orkiszowa jasna
  • cukier trzcinowy lub ksylitol

Dodatkowo:

  • szklanka jeżyn
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki bułki tartej

Wykonanie:

  • ugotuj ziemniaki i przygotuj purée z dyni. Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę i ostudź. Upieczoną dynię zblenduj na gładkie purée. Jeśli jest taka potrzeba przetrzyj dynię dodatkowo przez sitko 
  • przestudzone ziemniaki podziel na 4 części, jedną część wyjmij i to miejsce wypełnij mąką orkiszową i 2 łyżkami mąki ziemniaczanej. Dodaj jajko i 200 g purée dyniowego. Zagnieć lekkie, nielepiące się ciasto. W razie konieczności delikatnie podsyp mąką. Podziel ciasto na 4 części. Z każdej uformuj wałek, odcinaj kawałki równej wielkości, każdy spłaszcz i nakładaj po kilka jeżyn i 1/2 łyżeczki cukru. Zlep i uformuj kulkę. Uformowane kulki układaj na macie podsypanej mąką
  • zagotuj osoloną wodę. Kluski wkładaj partiami, gdy wypłyną na wierzch, gotuj je około 4-5 minut. Wyjmuj łyżką cedzakową
  • ugotowane knedle polej roztopionym masłem z bułką tartą

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *