Kruche ciasto z jeżynami

Pyszne kruche ciasto z jeżynami i bardzo delikatną kruszonką. Łatwe, bardzo proste w przygotowaniu. Spód pieczony jest 2 razy, a ciasto tak kruche, że rozpływa się w ustach.

Robiłam to ciasto już 3 razy z rzędu, również z morelami. Obydwa placki były pyszne. Właściwie każde owoce się tu sprawdzą, jest jednak jeden warunek. Większe owoce muszą zostać pokrojone na mniejsze kawałki.

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki krupczatki (u mnie jasna orkiszowa)
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru (u mnie ksylitol)
  • 3 żółtka

Składniki na kruszonkę:

  • 150 g maki krupczatki
  • 75 g masła
  • 90 g cukru pudru

Dodatkowo:

  • 500-1000 g jeżyn
  • 2 łyżki bułki tartej

Wykonanie:

  • zagnieć szybko ciasto i wstaw je do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie wylep nim blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz około 20 minut w 180`C. Ostudź
  • ciasto oprósz lekko bułką tartą. Rozłóż na nim owoce, jeśli są bardzo cierpkie, posyp je cukrem. Wierzch posyp kruszonką (zagniecioną z podanych składników). Zapiekaj jeszcze 30 minut w temperaturze 180`C

SMACZNEGO!

Uwagi:
Tajemnica kruchego ciasta — choć przepisy na nie są różne, jest jedna ważna zasada: im zimniej, tym lepiej. Im chłodniejsze będą składniki i im krócej będziemy zagniatać, wałkować i ogrzewać dłońmi, tym ciasto wyjdzie bardziej kruche.

Źródło: Świat kobiety – 08/2015

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *