Latem, gdy jesteśmy zasypani świeżymi warzywami nie zwracamy na nie specjalnej uwagi, może nawet odczuwamy przesyt z powodu ich mnogości. Ale już za kilka miesięcy pozostanie tylko wspomienie tej obfitości. Warto zatem przygotować słoiki z przetworami warzywnymi, by obok słodkich przetworów owocowych zapełniły nasze półki w spiżarni.
Zimą z przyjemnością otworzysz słoik z kolorową sałatką do obiadu.
Składniki:
1,5 kg cukinii
3 cebule
4 marchewki
1/2 kg papryki
1 papryczka chilli
4 łyżki soli
zalewa:
1 szklanka octu 10% lub 70 ml 25%
1 szklanka wody
3/4 szklanki cukru (7 łyżek)
2 łyżeczki gorczycy
4 liście laurowe
4 kulki ziela angielskiego
pieprz cayenne
Wykonanie:
- cukinię zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej, zasypać 3 łyżkami soli, wymieszać i odstawić na całą noc. Cebulę pokroić w piórka, zasypać 1 łyżką soli w osobnym i naczyniu odstawić na noc
- warzywa odcisnąć z soku. Wymieszać ze startą marchewką, pokrojoną w paski papryką i drobniutko pokrojoną papryczką chili
- zagotować wodę z cukrem, aż się rozpuści, następnie dolać ocet. Gorącą zalewę wymieszać z warzywami i odstawić na 2 godziny. Przełożyć do słoików, do każdego dodać po 1 listku laurowym, kulce ziela angielskiego i 1/2 łyżeczki gorczycy. Resztę zalewy rozlać do słoików. Dokładnie osusz brzeg słoika i zakręć słoiki dokładnie wytartymi do sucha zakrętkami. Wstaw do dużego gara, wyłożonego papierowym ręcznikiem i pasteryzuj 10 minut w temperaturze bliskiej wrzenia
14 komentarzy
Czy można zamienić i za cukinie dać kabaczka
OdpowiedzUsuń?
Według mojej wiedzy kabaczek i cukinia to to samo warzywo, także jak najbardziej:)
UsuńCzy z cukinii usuwać gniazda?
OdpowiedzUsuńZ dużych cukinii tak, bo trzemy na tarce tylko twardą część ze skórą:)
UsuńA ile dodac pieprzu cayenne ?
OdpowiedzUsuńDodałam jedną drobno pokrojoną papryczkę chili, około 10-12 cm:)
UsuńZaczyna mi się właśnie wysyp cukinii, więc przygotowanie przetworów będzie nieuniknione. Ile proponujesz dodać domowego octu jabłkowego zamiast tego spirytusowego z przepisu?
OdpowiedzUsuńTrudno przeliczyć, bo nie wiem ile ma procent ocet jabłkowy. Spróbuj dać 2 szklanki i opuść dodatek wody. Nie wiem czy nie zmniejszyć ilości cukru, dlatego musisz kosztować!
UsuńRobiłam wczoraj i jeden słoik mi się nie zapasteryzowal🤣 zjadłam dziś jego zawartość, i powiem szczerze nigdy nie jadłam lepszej salatki😁 porostu smak nie do opisania😁 dziękuję za przepis😙
OdpowiedzUsuńRobiłam wczoraj i jeden słoik mi się nie zapasteryzowal🤣 zjadłam dziś jego zawartość, i powiem szczerze nigdy nie jadłam lepszej salatki😁 porostu smak nie do opisania😁 dziękuję za przepis😙
OdpowiedzUsuńRobię dzisiaj sałatkę, wygląda obłędnie. Za kilka dni spróbuję i napiszę jak mi smakuje. Nigdy jeszcze nie robiłam sałatki z cukinii więc to mój eksperyment. Dziękuję, że się podzieliłaś przepisem.
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam się:) Czekam oczywiście na opinię:)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda, czy można pominąć papryczkę chili?
OdpowiedzUsuńPewnie, będzie łagodna w smaku i też pyszna:)
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!