Sałatka z cukinii na zimę — pikantna

Latem, gdy jesteśmy zasypani świeżymi warzywami, nie zwracamy na nie specjalnej uwagi, może nawet odczuwamy przesyt z powodu ich mnogości. Ale już za kilka miesięcy pozostanie tylko wspomnienie tej obfitości. Warto zatem przygotować słoiki z przetworami warzywnymi, by obok słodkich przetworów owocowych zapełniły nasze półki w spiżarni. Zimą z przyjemnością otworzysz słoik z kolorową sałatką do obiadu.

Składniki:

  • 1,5 kg cukinii
  • 3 cebule
  • 4 marchewki
  • 1/2 kg papryki
  • 1 papryczka chilli
  • 4 łyżki soli


Zalewa:

  • 1 szklanka octu 10% lub 70 ml 25%
  • 1 szklanka wody
  • 3/4 szklanki cukru (7 łyżek)
  • 2 łyżeczki gorczycy
  • 4 liście laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • pieprz cayenne

Wykonanie:

  • cukinię zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej, zasypać 3 łyżkami soli, wymieszać i odstawić na całą noc. Cebulę pokroić w piórka, zasypać 1 łyżką soli w osobnym i naczyniu odstawić na noc 
  • warzywa odcisnąć z soku. Wymieszać ze startą marchewką, pokrojoną w paski papryką i drobniutko pokrojoną papryczką chilli
  • zagotować wodę z cukrem, aż się rozpuści, następnie dolać ocet. Gorącą zalewę wymieszać z warzywami i odstawić na 2 godziny. Przełożyć do słoików, do każdego dodać po 1 listku laurowym, kulce ziela angielskiego i 1/2 łyżeczki gorczycy. Resztę zalewy rozlać do słoików. Dokładnie osusz brzeg słoika i zakręć słoiki dokładnie wytartymi do sucha zakrętkami. Wstaw do dużego gara, wyłożonego papierowym ręcznikiem i pasteryzuj 10 minut w temperaturze bliskiej wrzenia

Uwagi:
Przestrzegaj czasu pasteryzacji, gdyż przy zbyt długiej warzywa się rozgotowują i tracą smak. Całkowite przesiąkanie warzyw składnikami następuje po upływie kilku tygodni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *