Schab z kiszoną kapustą, faszerowany kabanosem, pieczony w rękawie

Schab pieczony w rękawie foliowym z kiszona kapustą nie należy do dań typowo letnich, ale smakuje zawsze super.

Danie powstało zupełnie przypadkowo. Ustawiając rzędy tegorocznych przetworów, natknęłam się na słoik ubiegłorocznej kapusty kiszonej i spożytkowałam go właśnie do upieczenia schabu. Danie robi się samo, a schab upieczony w rękawie jest wyjątkowo smaczny i soczysty. Pierzynka z kiszonej kapusty dodatkowo aromatyzuje i kruszy mięso, a kabanos dodaje przyjemnego posmaku wędzonki. Kapusta z pieczarkami stanowi równocześnie warzywny dodatek obiadowy.  

Składniki:

  • 80 dkg schabu
  • 50-60 dkg kiszonej kapusty
  • 250 g pieczarek
  • listek laurowy
  • ziele angielskie
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki czerwonej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju

 Wykonanie:

  • oregano, sól, czerwoną paprykę i olej wymieszać z drobno posiekanym czosnkiem. Schab naciąć przez środek i naszpikować (najlepiej zamrożonym) kabanosem lub inna pachnącą wędzonką kiełbaską. Powstałą pastą natrzeć schab i odstawić na 1 godzinę
  • kapustę kiszoną, gdy jest za kwaśna, można delikatnie przepłukać i ewentualnie przesiekać. Nie płukałam, tylko dodałam pieczarek, żeby złagodzić jej smak. Odciąć potrzebny kawałek rękawa foliowego, na dnie rozłożyć kiszoną kapustę z przyprawami (podlać odrobiną wody) i ułożyć na niej zamarynowany kawałek mięsa. Spiąć lub związać boki rękawa, na górze zrobić maleńkie nacięcia, dla ujścia nadmiaru pary. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 200`C 75 minut. 15 minut przed końcem pieczenia rozciąć rękaw i rozchylić na boki, by mięso się przyrumieniło i dołożyć pokrojone na kawałki pieczarki
  • upieczone mięso pozostawić na 10 minut, by odpoczęło, następnie pokroić w plastry i podawać z kiszoną kapusta i pieczarkami

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *