Pyszne i bardzo syte, podane z bagietką może stanowić danie obiadowe. Bardzo na czasie, bo stragany pełne są pachnących pomidorów, bakłażanów i papryk, a przygotowane ze świeżych pomidorów smakuje na pewno najlepiej. Jeśli nie znasz szakszuki konieczne spróbuj, jest rewelacyjna, na pewno Ci posmakuje!
Składniki:
4 pomidory
2 czerwone papryki
1/2 bakłażana
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 kabanosy
4 jajka
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka octu balsamicznego
1 łyżeczka cukru
sól, pieprz
1/2 łyżeczki kuminu
1/2 łyżeczki papryki
1 łyżka masła ghee lub oleju
zielenina, natka pietruszki
Wykonanie:
- pomidory naciąć z góry na krzyż i włożyć na 20 sekund do wrzątku, następnie obrać ze skórki, wyciąć piętki, a miąższ pokroić w kostkę. Papryki pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w kostkę i bakłażana także
- obrać i drobno pokroić cebulę i czosnek, następnie zeszklić na maśle ghee. Dodać pokrojoną paprykę i pomidory, poddusić 10-15 minut. Dodać wszystkie przyprawy i na końcu pokrojonego w kostkę bakłażana. Zrobić łyżką 4 dołki i wbić 4 jajka. Jajka posolić i oprószyć pieprzem, przykryć pokrywką i trzymać na ogniu, aż jajka się zetną
- przed podaniem posypać zieleniną
4 komentarzy
Jeszcze nie robiłam. Czuję się zachęcona. Dziękuję za Twój wkład w akcję ;)
OdpowiedzUsuńOj, skuś się. To danie może"nie wygląda", ale smakuje super:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie dania :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za dodanie przepisu do akcji pomidorowej :)
Lubię wszystko co pomidorowe, także to dla mnie sama przyjemność:)
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!