Szakszuka – pomidorowy bałagan

Szakszuka (w dosłownym tłumaczeniu oznacza wielki bałagan) – danie kuchni tunezyjskiej, składające się z kiełbasek merguez i drobno pokrojonego mięsa, które razem z pomidorami i papryką smaży się na patelni. Zamiast pikantnych kiełbasek z jagnięciny pieczonych w ogniu dałam po prostu kabanosy, a do „bałaganu” dołożyłam od siebie bakłażana.

Pyszne i bardzo syte, podane z bagietką może stanowić danie obiadowe. Bardzo na czasie, bo stragany pełne są pachnących pomidorów, bakłażanów i papryk, a przygotowane ze świeżych pomidorów smakuje na pewno najlepiej. Jeśli nie znasz szakszuki, konieczne spróbuj, jest rewelacyjna, na pewno Ci posmakuje!

Składniki:

  • 4 pomidory
  • 2 czerwone papryki
  • 1/2 bakłażana
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 kabanosy
  • 4 jajka
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1/2 łyżeczki papryki
  • 1 łyżka masła ghee lub oleju
  • zielenina, natka pietruszki

Wykonanie:

  • pomidory naciąć z góry na krzyż i włożyć na 20 sekund do wrzątku, następnie obrać ze skórki, wyciąć piętki, a miąższ pokroić w kostkę. Papryki pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w kostkę i bakłażana także
  • obrać i drobno pokroić cebulę i czosnek, następnie zeszklić na maśle ghee. Dodać pokrojoną paprykę i pomidory, poddusić 10-15  minut. Dodać wszystkie przyprawy i na końcu pokrojonego w kostkę bakłażana. Zrobić łyżką 4 dołki i wbić 4 jajka. Jajka posolić i oprószyć pieprzem, przykryć pokrywką i trzymać na ogniu, aż jajka się zetną
  • przed podaniem posypać zieleniną

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *