Tradycyjna pomidorowa ze świeżych pomidorów na rosole

Pomidorowa plasuje się w czołówce popularnych polskich zup. Tu nie potrzeba wymyślnych składników, bo dobre i świeże pomidory w sezonie są gwarantem najlepszego smaku zupy. Nie bez znaczenia jest domowy, samodzielnie przygotowany bulion.

Po mielonych drobiowych zebrało się trochę kostek drobiowych i właśnie one są podstawą mojego bulionu. Pomidorowa na bazie świeżych pomidorów — słodka ich słodyczą na drobiowym rosole, bez dodatku mąki, bo lekko zagęszczona przecierem pomidorowym jest naprawdę doskonała.

Składniki:

  • kości z kurczaka, korpus lub 4-6 skrzydełek
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • plaster selera
  • 1 cebula
  • 2 gałązki lubczyku
  • kawałek pora
  • listek laurowy
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • sól, pieprz
  • około 1 kg pomidorów
  • 1 łyżka masła
  • suszone oregano
  • cukier — opcjonalnie
  • makaron

Wykonanie:

  • kości opłukać, włożyć do garnka, zalać zimną wodą, posolić i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć szumowiny. Dołożyć umyte, pokrojone warzywa oraz przyprawy. Gotować na małym ogniu. Nie należy dodawać zbyt dużo jarzyn, by nie zatracić charakterystycznego smaku rosołu drobiowego. Do wywaru dołożyć przekrojoną na pół i opaloną na płycie  cebulę 
  • pomidory nacięte od góry na krzyż zanurzyć we wrzącej wodzie na około pół minuty. Następnie przelać zimną wodą, zdjąć z pomidorów skórkę oraz wyciąć piętki, pokroić w kostkę i przesmażyć na mocno  rozgrzanym maśle. Dodać rozkruszone w palcach suszone oregano i gotować pomidory około 30 minut. Przetrzeć przez sito
  • przecier pomidorowy połączyć z przecedzonym rosołem, ewentualnie doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Cukru tym razem nie dodawałam, pomidory były wyjątkowo słodkie. Podawać z ulubionym makaronem (u mnie spätzle). Można dołożyć oskubane z kości mięso. Posypać natka zielonej pietruszki

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *