Deser z dynią w roli głównej, pyszny jesienny deser w energetyzującym pomarańczowym kolorze z ostatnimi jeżynami z ogrodu i figami. Ci
którym dynia kojarzy się tylko z kremowa zupą i słodko-kwaśną dynią w occie pewnie się zdziwią, jednak zapewniam - dynia i tu stanęła na wysokości zadania.
Nie jest dietetyczny, bo dyni towarzyszy mascarpone i śmietana kremówka, ale ma dwie zalety - błyskawiczny do przygotowania i po prostu pyszny.
Składniki:
250 g mascarpone
150 g śmietany kremówki
250-300 g puree z dynii
2 łyżki amaretto
4 łyżki cukru lub ksylitolu
figi i jeżyny
Wykonanie:
- przygotować puree z dynii wg tego przepisu
- mascarpone ubić ze śmietaną kremówką mikserem. Dodać cukier, puree z dynii i amaretto, wymieszać ponownie
- deser ułożyć w pucharkach. Ozobić figami i jeżynami. Podawać schlodzony

6 komentarzy
wszystko, co dyniowe ma wyjątkowy kolor i smak!
OdpowiedzUsuńDynia barwi pięknie i jednocześnie podnosi walory zdrowotne:)
Usuńwygląda pysznie (
OdpowiedzUsuńMichalina, dziękuję. Deser lepiej smakuje, niż wygląda. Niezbyt udane zdjęcia niestety:)
UsuńCzym mozna zastapic tu smietane?moze bananem albo jogurtem?
OdpowiedzUsuńJasne, możesz dodać jogurt, jakiekolwiek mleko lub puree dyniowe w większej ilości:)
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!