Deser dyniowy z mascarpone, figami i jeżynami

Deser z dynią w roli głównej, pyszny jesienny deser w energetyzującym pomarańczowym kolorze z ostatnimi jeżynami z ogrodu i figami. Ci, którym dynia kojarzy się tylko z kremową zupą i słodko-kwaśną dynią w occie pewnie się zdziwią, jednak zapewniam — dynia i tu stanęła na wysokości zadania.

Nie jest dietetyczny, bo dyni towarzyszy mascarpone i śmietana kremówka, ale ma dwie zalety — błyskawiczny do przygotowania i po prostu pyszny.

Składniki:

  • 250 g mascarpone
  • 150 g śmietany kremówki
  • 250-300 g purée z dyni
  • 2 łyżki amaretto
  • 4 łyżki cukru lub ksylitolu
  • figi i jeżyny

Wykonanie:

  • przygotować purée z dyni
  • mascarpone ubić ze śmietaną kremówką mikserem. Dodać cukier, purée z dyni i amaretto, wymieszać ponownie 
  • deser ułożyć w pucharkach. Ozdobić figami i jeżynami. Podawać schłodzony

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *