Drożdżówki dyniowe z figami i śliwkami

Zapraszam na przepyszne dyniowe drożdżówki z figami i śliwkami w rozmiarze XXL, tak by połowa śliwki wypełniła jedną bułeczkę. Surowa figa nie specjalnie kusi, ale upieczona z odrobiną cukru z cynamonem to już prawdziwa poezja smaku. Dodatek dyni nie tylko pięknie barwi bułeczki, ale znacząco podnosi ich walory zdrowotne.

Dynia w tym roku ma wyjątkowo suchy miąższ i nie wymaga odparowywania, także jest super dodatkiem do wypieków. Drożdżówki są delikatne, mięciutkie i bardzo puszyste. Bez lukru i kruszonki idealne do zabrania, na drugie śniadanie do szkoły lub w podróż. Czujesz się zachęcona? Polecam!

Składniki:

  • 400 g mąki orkiszowej
  • (250 g jasnej 630 i 150 g pełnoziarnistej)
  • 1 jajko
  • 40 g masła
  • 40 g cukru
  • 150 g mleka
  • 200 g purée z dyni
  • 2 łyżeczki drożdży instant

Dodatkowo:

  • 3 figi
  • 4 śliwki olbrzymie
  • 1 żółtko+ 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki cukru trzcinowego+ 1/2 łyżeczki cynamonu

Wykonanie:

  • przygotuj purée z dyni
  • mleko podgrzać w rondelku, wkroić do ciepłego mleka masło. Odważyć do miski suche składniki, dodać mleko z masłem i jajko, następnie zagnieść hakiem gładkie, błyszczące ciasto. Przykryć misę folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości 
  • zagnieść powtórnie wyrośnięte ciasto i podzielić na 14 równej wielkości kawałków. Każdy uformować w kulkę, następnie rozpłaszczyć. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką kuchenną i pozostawić do wyrośnięcia
  • przygotować owoce. Śliwki przepołowić i usunąć pestki. Z każdej figi wyciąć dwa krążki o grubości około 1,5 cm. Cukier wymieszać z cynamonem
  • w wyrośniętych bułeczkach denkiem od szklanki zrobić wgłębienia. Całe bułeczki, razem ze wgłębieniami przy pomocy pędzelka posmarować żółtkiem rozbełtanym z mlekiem. Dołki wypełnić śliwkami oraz plasterkami fig. Owoce i brzegi bułeczek obsypać cukrem z cynamonem
  • piec w 200`C 18- 20 minut do zrumienienia. Studzić na kratce

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *