Dyniowa babka drożdżowa z powidłami i czekoladą

Zapraszam na znakomitą drożdżową babkę dyniową z powidłami śliwkowymi z grubą polewą czekoladową. Bardzo puchata, wilgotna, dzięki dodatkowi dyniowego purée długo zachowuje świeżość. Zachwyci każdego łasucha, smakosza ciasta drożdżowego i dyni. Na jednym kawałku na pewno się nie skończy.

Chlebek dyniowy z czekoladą tak nam smakował, że musiałam go powtórzyć. By nie było nudno, tym razem ciasto upiekłam w foremce babkowej z nadzieniem z powideł śliwkowych. Babeczka miała ogromne powodzenie!

Składniki:

  • 325 g mąki orkiszowej jasnej 630
  • 130 g purée z dyni
  • 90 ml mleka
  • 40 g masła
  • 3 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki drożdży instant

Dodatkowo:

  • 60 g gorzkiej czekolady
  • 2-3 łyżki śmietany kremówki
  • słoiczek powideł śliwkowych

Wykonanie:

  • przygotuj purée z dyni
  • wszystkie składniki na ciasto umieścić w misie robota. Mleko wcześniej podgrzać. Zagnieść hakiem sprężyste, lśniące ciasto. Przykryć folią spożywczą i postawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości
  • powtórnie zagnieść wyrośnięte ciasto, następnie rozwałkować na kształt prostokąta. Posmarować powidłami. Zwinąć ciasto w rulon i umieścić w foremce babkowej — wysmarowanej masłem i wysypanej mąką
  • piec w 180`C 40 minut
  • początkowo studzić w foremce, następnie babkę wytrząsnąć i studzić na kratce
  • w rondelku podgrzać śmietanę kremówkę. Dołożyć połamaną czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Posmarować babkę polewą czekoladową

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *