Curry z kurczaka w wydaniu jesiennym, bo z dodatkiem dyni. W ten sposób przygotowany filet, na orientalną nutę to najbardziej aromatyczna wersja podania kurczaka. Mięciutkie mięso zatopione w pysznym kokosowym sosie posmakuje każdemu. Świetna propozycja na smaczny i szybki obiad. Polecam!

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka
  • 1 cukinia
  • 1/4 dyni Hokkaido
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • mleko kokosowe — puszka 400 g
  • 3 cm imbiru
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 jabłka
  • sól,
  • pieprz
  • 2 łyżeczki czerwonej pasty curry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczka cukru
  • natka pietruszki lub kolendry

Wykonanie:

  • filety z kurczaka obkroić z błonek, tłuszczu i powięzi. Pokroić w grubą kostkę. Oprószyć solą, pieprzem, kurkumą. Wymieszać z olejem i pokrojonym drobno imbirem. Odstawić na chwilę, choć można mięso przygotować wcześniej i pozostawić do zamarynowania na całą noc
  • kurczaka z marynatą ułożyć na rozgrzanej patelni, dodać drobno posiekany czosnek i cebulę. Podsmażyć mięso do zrumienienia 
  • w międzyczasie pokroić w kostkę dynię, cukinię i jabłko (obrane ze skórki).
  •  do podsmażonego kurczaka dodać mleko kokosowe, czerwoną pastę curry, cukier i dusić około 10-15 minut. Dodać pokrojone w kostkę warzywa: dynię i cukinię. Dusić jeszcze około 10 minut. Warzywa powinny pozostać al dente
  • przed podaniem posypać posiekaną natką zielonej pietruszki lub kolendrą. Podawać z ryżem, bagietką lub ziemniakami

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *