Rozdrobnione w blenderze i krótko gotowane w małej ilości wody różyczki kalafiora do złudzenia przypominają ryż, przynajmniej z wyglądu. W smaku są od ryżu stokroć smaczniejsze.

Zapraszam na niskowęglowodanowy, całkowicie wegański, wegetariański „ryż” paleo.

Dzięki krótkiemu gotowaniu kalafior jest jędrny, bardzo chrupiący i pełen dobroci. Ze względu na zawartość składników mineralnych i witamin to bardzo cenne dla naszego zdrowia warzywo. Chroni przed rakiem i odmładza. Jako świetne źródło błonnika powoduje uczucie sytości, przy tym niskokaloryczne — zatem pożądane we wszystkich dietach odchudzających. Wyjątkowo korzystny dla osób z chorobami wątroby oraz schorzeniami żołądka i jelit.

Tak przygotowany kalafior rzeczywiście jest super smacznym dodatkiem do drugiego dania i spokojnie zastąpi ryż lub ziemniaki. A jak smakuje! Zaskoczy Cię cudownie ziarnistą strukturą.

Składniki na 2 porcje:

  • 1/2 małego kalafiora (około 350 g)
  • 50 ml wody
  • sól

Wykonanie:

  • kalafiora umyć i podzielić na różyczki. Resztę odkroić i zużyć np. do zupy jarzynowej lub kalafiorowej 
  • rozdrobnić w malakserze lub kielichu blendera na kawałki wielkości ziaren ryżu. Najlepiej rozdrobnić kalafiora w 2 porcjach, jednocześnie kontrolując, by nie był za drobno posiekany
  • w rondlu podgrzać 50 ml wody, lekko posolić. Dodać rozdrobniony kalafior i gotować przykryty 10 minut, na średnim ogniu. Gotowy zamieszać i pozostawić kilka minut bez przykrycia by odparował. Podałam z nadziewanym filetem z kurczaka

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *