Filet z kurczaka faszerowany pesto migdałowo – pietruszkowym

Mięso z kurczaka jest mięciutkie, delikatne i niedrogie, no i można je podać na tysiąc i jeden sposobów. Proponuję popularny filet z kurczaka w nieco bardziej wyrafinowanej odsłonie. Faszerowany mielonymi migdałami, doprawionymi skórką cytrynową i zieloną pietruszką będzie smakował jak z najlepszej restauracji. Z banalnych składników możesz przygotować danie do zaserwowania nie tylko na nieoficjalnym obiedzie.

Składniki:

  • 5 gałązek pietruszki
  • 2 filety z kurczaka
  • 40 g obranych migdałów
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny bio
  • 1 łyżka creme fraische
  • sól, pieprz
  • 1 małe żółtko — opcjonalnie
  • 1 łyżka mąki
  • olej do smażenia

Wykonanie:

  • oskubać listki pietruszki z gałązek. Razem z migdałami skórką otartą z cytryny, solą i creme fraiche zmiksować w rozdrabniaczu kuchennym na gładką masę. Filety przeciąć poziomo tworząc kieszonkę i napełnić farszem. Spiąć wykałaczką, by masa nie wyciekła 
  • filet posolić, oprószyć pieprzem, następnie obtoczyć w mące i obsmażyć na rumiano po 3-4 minuty z każdej strony. Mięso przełożyć na małą blaszkę lub do naczynia żaroodpornego (lub ułożyć bezpośrednio na ruszcie) i zapiec w piekarniku nagrzanym do 180`C przez 20 minut, bez nawiewu
  • kurczaka podałam z „fałszywym ryżem” z kalafiora

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *