Kiełbaski mumie – na halloween

Kiełbaski w cieście francuskim to syta i bardzo szybka przekąska. Odrobina inwencji, a kiełbaski bądź parówki zamienią się w mumie i mogą zostać ozdobą halloweenowego przyjęcia. Na przyjęcie nadają się idealnie, bo smakują zarówno na ciepło jak i zimno.

Zrób parówce turbanik z ciasta francuskiego, kilka kropel majonezu, ziarenek pieprzu na źrenice oczek i mumia gotowa. Banalnie proste, a zwyczajne parówki staną się nadzwyczajne. Pod warunkiem że użyjesz dobrych jakościowo kiełbasek i ciasta francuskiego na maśle.

Składniki na 6 sztuk:

  • 6 kiełbasek, parówek
  • 1/2 rolki ciasta francuskiego (50 × 25 cm)
  • 1 łyżeczka majonezu
  • 12 ziarenek pieprzu

Wykonanie:

  • kiełbaski lub jeśli używasz parówek (obierz je z osłonek) ponakłuwaj wykałaczką, by nie popękały w piekarniku
  • ciasto francuskie rozwiń z rolki i potnij w długie, z całej długości ciasta 50 cm paski o szerokości 2 cm. Uformuj na główce parówki turbanik i owiń pasek ciasta dookoła kiełbaski. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 180`C 20-25 minut. Jeśli mumie mają być białe, nie smaruj ciasta, jeśli wolisz zrumienione posmaruj rozbełtanym jajkiem
  • z dwóch kapek majonezu i dwóch ziarenek pieprzu zrób mumii oczka 

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *