Jesienią nie może zabraknąć dyniowego sernika. Sernik dyniowy, typowo sezonowy sernik, w pięknym pomarańczowym kolorze pojawia się u mnie niezmiennie każdej jesieni. Z dodatkiem ciasteczek amarettini był już tutaj, ze śliwkami tutaj. Tym razem sernikowi towarzyszą figi. Trudno się oprzeć świeżym figom, tak kuszą fioletową barwą, a figi pieczone to już poezja smaku.
Warto korzystać z ich obfitości, bo to dobra inwestycja w zdrowie. Gęsta kremowo - mazista konsystencja sernika i delikatny aromat dynii to wypiek dla koneserów serników dyniowych. Spód sernika z wyrazistym aromatem prażonych orzechów laskowych i wykwintny smak pieczonych fig idealnie wpisują się w jesienne klimaty. Gdy masz upieczoną dynię przygotowanie sernika nie zajmie Ci wiele czasu. Jest bardzo łatwy. Stosunkowo niski i upieczony w foremce o średnicy 24 cm, dlatego wystarczy 30 minut pobytu w piekarniku, by był gotowy.
8 sucharków pełnoziarnistych
2 łyżki masła
2 garstki orzechów laskowych
2 łyżki mielonych orzechów laskowych
Składniki na masę serową:
500 g sera 3 x mielonego
300 g puree z dynii (z tego przepisu)
2 jajka
pasta z wanilii
2 łyżki mączki kukurydzianej lub budyń waniliowy
180-200 g cukru lub ksylitolu
Wykonanie:
- orzechy laskowe podprażyć na suchej patelni bez tłuszczu. Ostudzić. W kielichu blendera umieścić sucharki, całe orzechy laskowe oraz mielone i masło. Zmiksować tak, by pozostały widoczne większe kawałki orzechów. Masę orzechową wyłożyć na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Ucisnąć łyżką i wstawić tortownicę do lodówki, by masa stężała
- ser wymieszać z cukrem, mączką kukurydzianą i puree z dynii. Do masy dodać po jednym jajku miksując tylko do połączenia składników
- masę serową wyłożyć na przygotowany spód orzechowy, wyrównać szpatułką. W masie serowej ułożyć 1-cm grubości plasterki fig, następnie lekko je wcisnąć
- sernik piec w 180`C 30 minut. Początkowo studzić w uchylonym piekarniku, następnie na kratce. Podawać schłodzony, najlepiej przez całą noc w lodówce
12 komentarzy
Ach, jaki piękny, podziwiam :-)
OdpowiedzUsuńVeggie, bardzo dziekuję:-)
UsuńKolor jest cudowny! Dynia jest niesamowita i nadaje się do wszystkiego hehe :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Śliczny kolor i ta uniwersalność:) Jesienna kuchni bez dyni, nie wyobrażam sobie:)
UsuńW zeszłym roku łączyłam twaróg z dynią i figami. Pyszne trio :)
OdpowiedzUsuńFigi zawsze smakują nadzwyczajnie:)
UsuńCudowny serniczek. Z checia bym go upiekla,ale obawiam sie,ze mi po upieczeniu zapadnie sie:-P. Czy to taka trudniejsza wersja do upieczenia tego sernika,czy raczej sie udaje? Dziekuje za odp. Kasia
OdpowiedzUsuńKasiu, to wersja najłatwiejsza z najłatwiejszych i w dodatku pewniak, zawsze się udaje i nie opada. Spokojnie możesz piec. Pozdrawiam:)
UsuńPrezentuje się pysznie :)
OdpowiedzUsuńDzięki:) Smakuje też nieźle:)
UsuńNie ma opcji abym nie próbowała zrobić. Wygląda przepysznie i nie mogę się już doczekać wolnego dnia aby móc zrobić to ciasto. :)
OdpowiedzUsuńJeśli tylko masz puree z dynii, przygotowanie nie zajmie Ci wiele czasu. Miło mi, że przepis się spodobał:)
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!