Sernik dyniowy z figami

Jesienią nie może zabraknąć dyniowego sernika. Sernik dyniowy, typowo sezonowy sernik, w pięknym pomarańczowym kolorze pojawia się u mnie niezmiennie każdej jesieni. Tym razem sernikowi towarzyszą figi. Trudno się oprzeć świeżym figom, tak kuszą fioletową barwą, a figi pieczone to już poezja smaku.

Warto korzystać z ich obfitości, bo to dobra inwestycja w zdrowie. Gęsta kremowo — mazista konsystencja sernika i delikatny aromat dyni to wypiek dla koneserów serników dyniowych. Spód sernika z wyrazistym aromatem prażonych orzechów laskowych i wykwintny smak pieczonych fig idealnie wpisują się w jesienne klimaty. Gdy masz upieczoną dynię, przygotowanie sernika nie zajmie Ci wiele czasu. Jest bardzo łatwy. Stosunkowo niski i upieczony w  foremce o średnicy 24 cm, dlatego wystarczy 30 minut pobytu w piekarniku, by był gotowy.

Składniki na spód ciasta:

  • 8 sucharków pełnoziarnistych
  • 2 łyżki masła
  • 2 garstki orzechów laskowych
  • 2 łyżki mielonych orzechów laskowych

Składniki na masę serową:

  • 500 g sera 3 x mielonego
  • 300 g purée z dyni
  • 2 jajka
  • pasta z wanilii
  • 2 łyżki mączki kukurydzianej lub budyń waniliowy
  • 180-200 g cukru lub ksylitolu

Dodatkowo:

  • 4 figi na talerzyk

Wykonanie:

  • orzechy laskowe podprażyć na suchej patelni bez tłuszczu. Ostudzić. W kielichu blendera umieścić sucharki, całe orzechy laskowe oraz mielone i masło. Zmiksować tak, by pozostały widoczne większe kawałki orzechów. Masę orzechową wyłożyć na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Ucisnąć łyżką i wstawić tortownicę do lodówki, by masa stężała
  • ser wymieszać z cukrem, mączką kukurydzianą i purée z dyni. Do masy dodać po jednym jajku miksując tylko do połączenia składników
  • masę serową wyłożyć na przygotowany spód orzechowy, wyrównać szpatułką. W masie serowej ułożyć 1-cm grubości plasterki fig, następnie lekko je wcisnąć
  • sernik piec w 180`C 30 minut. Początkowo studzić w uchylonym piekarniku, następnie na kratce. Podawać schłodzony, najlepiej przez całą noc w lodówce

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *