Babka jabłkowo-marchewkowa

Pyszna jesienna babka, właśnie z racji dodatku marchewki i jabłka nazwałam ją jesienną. Pomysł dodania marchewki i jabłka tylko pozornie jest kontrowersyjny. To dzięki ich dodatkom babka jest wilgotna i ciasto nie wysycha.

Polewa wieńcząca babkę przygotowana na bazie twarożku jest absolutnie rewelacyjna. Pięknie tężeje, bez konieczności wstawiania ciasta do lodówki. Super smak i świetny przepis, bo z małą ilością cukru. 

Składniki:

  • 250 g mąki orkiszowej jasnej 630
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 150 g marchewki
  • 1 jabłko
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 175 g miękkiego masła
  • 150 g cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na polewę: 

  • 175 g białego serka
  • 60 g cukru pudru
  • 4-6 łyżek mleka

Wykonanie:

  • formę z kominem (o pojemności 1,7 l) posmaruj tłuszczem i oprósz bułką tartą. Piekarnik nastaw na 175`C
  • marchewki obierz, umyj, drobno zetrzyj. Jabłko obierz, wytnij gniazdo nasienne, miąższ zetrzyj tak samo jak marchewkę. Natychmiast skrop go sokiem z cytryny i wymieszaj z marchewką.
  • utrzyj 175 g masła z cukrem, szczyptą soli i cynamonem. Kiedy masa będzie jasnokremowa, dodaj jajka, całą mąkę i proszek do pieczenia. Szybko wymieszaj z marchewką i jabłkami
  • ciasto przełóż do formy. Piecz 45-55 minut. Upieczoną babkę studź 10 minut w foremce. Następnie wyjmij i studź na kratce
  • przygotuj polewę. Masło utrzyj z cukrem pudrem, następnie dodaj twarożek. Porcjami dolewaj mleko. Schłodzoną babkę posmaruj polewą

SMACZNEGO!

Uwagi:
Łatwiej wyjmiesz babkę z formy, jeśli przed wlaniem ciasta dokładnie posmarujesz foremkę tłuszczem i oprószysz mąką lub bułką tartą, a po upieczeniu pozostawisz w niej babkę 10 minut. Nie udało się, ciasto nadal tkwi w formie? Owiń ją wilgotną ściereczką i pozostaw na kilka minut, to powinno pomóc.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *