Najlepsze bułki jakie "wyszły" z mojego piekarnika. Powstały zupełnie przez przypadek. Inspirację zaczerpnęłam z bloga Adama Piekarza.
Inspiracją nie jest konkretny przepis, a raczej sposób przygotowania ciasta na bułki. A ciasto wg zaleceń przygotowałam metodą 2- fazową z tzw. podmłodą. Bułeczki są absolutnie genialne. Fakt, przygotowanie ich zajmuje trochę więcej czasu, ale efekt jest nieporównywalny. Bułki są cudownie chrupiące i niezwykle puszyste. Po przerzuceniu na kamień rosną błyskawicznie, a właściwie strzelają w górę. Niezwykle smaczne i pachnące. Zapraszam do przepisu!
Składniki:
200 g podmłody
70 g wody
1 łyżka oleju
1 łyżeczka miodu lub słód
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka drożdzy instant
Wykonanie:
- I faza: podmłoda orkiszowa. 100 g mąki orkiszowej jasnej wymieszaj ze 100 g wody i 0,5 łyżeczki drożdży. Przykryj i odstaw na 2 godziny do fermentacji
- II faza: ciasto właściwe. Wszystkie składniki wymieszaj razem z podmłodą i odstaw, by całe ciasto przefermentowało
- zagnieć celem pozbycia się gazów fermentacyjnych i ponownego napowietrzenia, a następnie uformuj walec. Ułóż go na podsypce z mąki, przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu do podwojenia objętości
- wyrośnięte ciasto w postaci walca pokrój nożem na trójkąty. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i natnij przez środek każdą bułeczkę natłuszczoną żyletką. Piecz na blaszce lub zsuń bułki na rozgrzany wcześniej kamień w naparowanym piekarniku i piecz 5 minut w 210`C, następnie zmniejsz temperturę do 190 `C i piecz następne 15 minut
4 komentarzy
Fantastyczne :)
OdpowiedzUsuńDziękuję. Polecam również inne przepisy na bułki Adama P., bo są naprawdę znakomite:)
Usuńsuper wyglądają te bułeczki!
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie na konkurs śniadaniowy
http://cotakpachnie.com.pl/2015/11/05/gluten-free-box/
Dzięki, a jeszcze lepiej smakują:)
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!