Bułki orkiszowe na podmłodzie

Najlepsze bułki jakie „wyszły” z mojego piekarnika. Powstały zupełnie przez przypadek. Inspiracją nie jest konkretny przepis, a raczej sposób przygotowania ciasta na bułki. A ciasto wg zaleceń przygotowałam metodą 2- fazową z tzw. podmłodą. Bułeczki są absolutnie genialne. Fakt, przygotowanie ich zajmuje trochę więcej czasu, ale efekt jest nieporównywalny. Bułki są cudownie chrupiące i niezwykle puszyste. Po przerzuceniu na kamień rosną błyskawicznie, a właściwie strzelają w górę. Niezwykle smaczne i pachnące. Zapraszam do przepisu!

Składniki:

  • 200 g podmłody
  • 200 g mąki (120 g jasnej orkiszowej 630 i 80 g orkiszowej pełnoziarnistej)
  • 70 g wody
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka miodu lub słód
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka drożdży instant

Wykonanie:

  • I faza: podmłoda orkiszowa. 100 g mąki  orkiszowej jasnej wymieszaj ze 100 g wody i 0,5 łyżeczki drożdży. Przykryj i odstaw na 2 godziny do fermentacji
  • II faza: ciasto właściwe. Wszystkie składniki wymieszaj razem z podmłodą i odstaw, by całe ciasto przefermentowało
  • zagnieć celem pozbycia się gazów fermentacyjnych i ponownego napowietrzenia, a następnie uformuj walec. Ułóż go na podsypce z mąki, przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu do podwojenia objętości
  • wyrośnięte ciasto w postaci walca pokrój nożem na trójkąty. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i natnij przez środek każdą bułeczkę natłuszczoną żyletką. Piecz na blaszce lub zsuń bułki na rozgrzany wcześniej kamień w naparowanym piekarniku i piecz 5 minut w 210`C, następnie zmniejsz temperaturę do 190 `C i piecz następne 15 minut

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *