Drożdżowe rogaliki dyniowe z pigwą, powidłami i makiem

Rogaliki drożdżowe z dodatkiem dyni są żółciutkie, mięciutkie i pyszne. Nadziewane dżemem pigwowym i powidłami śliwkowymi z własnej spiżarni, choć można je nadziać właściwie wszystkim. Bez nadzienia, posmarowane masłem lub ulubionym dżemem są również pyszne.

Zaraz po upieczeniu można je zamrozić i mieć zawsze pod ręką świeże rogaliki na śniadanie lub podwieczorek. Z podanej porcji ciasta zrobisz 16 małych  rogalików lub 8 dużych — śniadaniowych.

Składniki:

  • 325 g mąki orkiszowej jasnej 630
  • 130 g purée z dyni
  • 90 ml mleka
  • 40 g masła
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki suchych drożdży

Dodatkowo:

  • dżem lub powidła
  • mak
  • sezam
  • mleko do posmarowania

Wykonanie:

  • podgrzej mleko w małym rondelku. Dodaj do mleka pokrojone w małe kawałki masło
  • wszystkie składniki na ciasto umieść w misie robota i przy pomocy haka zagnieć gładkie, sprężyste ciasto. Im luźniejsze będzie ciasto, tym delikatniejsze później  rogaliki. Przykryj misę i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości
  • I opcja: małe deserowe rogaliki – 16 sztuk. Wyrzuć ciasto z misy, zagnieć, by pozbyć się nadmiaru gazów, następnie podziel je na 2 części. Każdy z osobna rozwałkuj na cienki placek w kształcie koła i podziel je na 8 trójkątów. Na każdym trójkącie ułóż małą łyżeczkę dżemu lub powideł. Zwijaj od podstawy do wierzchołka, nadając mu kształt rogalika. Układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką kuchenną i pozostaw około 30 minut do napuszenia. Przed pieczeniem posmaruj rogaliki mlekiem i posyp makiem
  • II opcja: rogaliki śniadaniowe – 8 sztuk. Podziel ciasto na 8 kawałków równej wielkości. Każdą część z osobna rozwałkuj na długi prostokąt. Zwijaj rogala prawą ręką w kierunku do siebie, lewą trzmaj koniec ciasta, przy zwijaniu lekko je naciągając (patrz zdjęcie). Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj i pozostaw do napuszenia. Przed pieczeniem posmaruj mlekiem i posyp makiem lub sezamem
  • piecz w 180`C 15 minut do zrumienienia. Studź na kratce

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *