Späzle, niewielkie kluseczki przygotowane z mąki i jajek. Bardzo proste, smaczne i tanie danie, które przygotujesz w kilka minut. Wspaniały dodatek do obiadu, przede wszystkim do dań z sosami lub jako samodzielne danie.

Na blogu pojawił się już przepis podstawowy na spätzle pełnoziarniste, spätzle orkiszowe pełnoziarniste oraz w zielonym kolorze spätzle z czosnkiem niedźwiedzim. Tym razem zapraszam na kluseczki w uroczym żółtym, jesiennym kolorze — z dodatkiem dyniowego purée. Dynia nie wpływa na smak klusek, jedynie cudnie je barwi.

Składniki:

  • 250 g mąki orkiszowej jasnej 630
  • 2 jajka
  • 1 łyżka oleju
  • 100 g purée z dyni
  • 120 ml wody mineralnej
  • spora szczypta soli

Wykonanie:

  • przygotuj purée
  • wszystkie składniki umieścić w misie i zmiksować na jednolitą masę, bez grudek 
  • przecierać do garnka z osoloną, gotującą się wodą przez sitko do spätzli. Gdy wypłyną gotować kilka minut, aż wyraźnie urosną. Wyłowić łyżką cedzakową i podawać z ulubionymi dodatkami. Podałam z jarmużowym pesto

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *