Späzle, niewielkie kluseczki przygotowane z mąki i jajek. Bardzo proste, smacze i tanie danie, które przygotujesz w kilka minut. Wspaniały dodatek do obiadu, przede wszystkim do dań z sosami lub jako samodzielne danie.
Na blogu pojawił się już przepis podstawowy na Spätzle pełnoziarniste, Spätzle orkiszowe pełnoziarniste oraz w zielonym kolorze Spätzle z czosnkiem niedźwiedzim. Tym razem zapraszam na kluseczki w uroczym żółtym, jesiennym kolorze - z dodatkiem dyniowego puree. Dynia nie wpływa na smak klusek, jedynie cudnie je barwi.
Składniki:
250 g mąki orkiszowej jasnej 630
2 jajka
1 łyżka oleju
100 g puree z dynii
120 ml wody mineralnej
spora szczypta soli
Wykonanie:
- puree przygotuj wg przepisu tutaj
- wszystkie składniki umieścić w misie i zmiksować na jednolitą masę, bez grudek
- przecierać do garnka z osoloną, gotującą się wodą przez sitko do spätzli. Gdy wypłyną gotować kilka minut, aż wyraźnie urosną. Wyłowić łyżką cedzakową i podawać z ulubionymi dodatkami. Podałam z jarmużowym pesto
12 komentarzy
takie kluseczki robię czasami do zupy zamiast makaronu :) bardzo je lubię, z dodatkiem dyni jeszcze nie jadłam
OdpowiedzUsuńTak, to bardzo smaczny i błyskawiczny zamiennik makaronu:)
UsuńTen ich piękny kolor sprawia, że jadłbym je bez końca :D
OdpowiedzUsuńDziekuję:) Fakt, dynia cudnie je zabarwiła:)
OdpowiedzUsuńKolor mają fantastyczny :) Zjadłabym :)
OdpowiedzUsuń:-)
UsuńCo za apetycznie wygladajace kluseczki. Od razu bym je zrobila,ale nie mam takiego sitka. Mozna zrobic je w inny sposob:-(? Dziekuje.
OdpowiedzUsuńMożna zrobić gęstsze ciasto i prosto z deseczki nożem zsuwać porcje do gotujacej wody lub przecisnąć ciasto przez dziurki w durszlaku:)
UsuńAle obłędny kolor, aż chce się jeść! :D
OdpowiedzUsuńWielkie dzięki;)
UsuńTakie dyniowe z mąki orkiszowej to musi być naprawdę coś wspaniałego. A tak na marginesie z niecierpliwością czekam na kolejną odsłonę akcji Kuchnia niemiecka ;)
OdpowiedzUsuńDziekuję Aniu, są znakomite:) Cieszę się z zainteresowania akcją Kuchni niemieckiej:)
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!