Następny z cyklu zielonych koktajli. Dziś w głównej roli niepozorna roszponka - Feldsalat. Zielone liście to jedne z najzdrowszych warzyw - magiczne pożywienie. Zielony kolor wskazuje na obecność chlorofilu, czyli zielonego barwnika nazywanego także "roślinną krwią", przez innych płynną energią słoneczną. Warto wziąć jej trochę dla siebie.
Zielone koktajle, popularne na całym świecie green smoothies, przynoszą wiele dobrego dla naszego zdrowia.
Szklanka smoothie to duża dawka chlorofilu, enzymów, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, prowitaminy A, kwasu foliowego oraz witamin C, E i K. Są lekkostrawne, oczyszczą i wzmocnią odporność. Zawierają mnóstwo błonnika, także spokojnie mogą stanowić samodzielny posiłek. To świetny sposób na "zieleninę", która często sama nie jest zbytnio atrakcyjna do spożycia.
By koktajl był smaczny ważne jest zachowanie proporcji i tak zielony koktajl powinien zawierać 40% zielonego warzywa, resztę powinny stanowić owoce.
Zapraszam na pyszną "sałatkę w płynie".
Składniki na 2 porcje:
50 g roszponki - 3 garście
1/2 mango
1 mały banan
1 jabłko
1 szklanka wody mineralnej
Wykonanie:
- sałatę dokładnie wypłukać. Mango obrać i odkroić od pestki. Obrać jabłko i usunąć gniazda nasienne
- na dno kielicha blendera wlać szklankę wody mineralnej, następnie oddać roszponkę oraz pokrojone owoce i zmiksować. Wypić po przygotowaniu!
8 komentarzy
Bardzo, bardzo apetyczna aranżacja
OdpowiedzUsuńBardzo dziekuję:)
Usuńzielona porcja zdrowia!
OdpowiedzUsuńTak, bardzo zielona i bardzo smaczna:)
UsuńSuper zdrowy koktajl! Uwielbiam zielone koktajle:-P.
OdpowiedzUsuńJa również je uwielbiam:) Prosto, zdrowo i pysznie:)
UsuńUwielbiam takie zielone koktajle - bardzo często robię ze szpinakiem :)
OdpowiedzUsuńPijemy je na okrągło, ale ze szpinakiem jeszcze nie próbowałam. Czas nadrobić zaległości:)
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!