Czekoladowo-pomarańczowe gwiazdki z ksylitolem

Wypiekanie ciasteczek adwentowych to bardzo popularna niemiecka tradycja. Wypieka się ciasteczka w różnych formach, kształtach i smakach. Dzisiaj propozycja dla smakoszy kakaowych ciastek i dla wszystkich, którzy musieli ze swojej diety wykluczyć cukier. Zastąpił go ksylitol.

Idealnie sprawdza się we wszystkich kruchych ciastach. Można użyć go w całości, a jeszcze lepiej zmielić na puder. Ciasteczka są wyjątkowo smaczne i bardzo aromatyczne. Urocze gwiazdki przełożone kwaskowatym dżemem pomarańczowym lub pigwowym na początku są chrupiące, by później rozpływać się w ustach. Te miniaturowe łakocie możesz upiec już dzisiaj, a spokojnie doczekają Świąt na Twoim stole. 

Składniki:

  • 250 g mąki orkiszowej jasnej
  • 50 g kakao
  • 100 g cukru pudru — ksylitolu
  • 3 łyżki smażonej skórki pomarańczowej
  • 200 g masła
  • szczypta soli
  • 1 jajko M
  • 150 g dżemu pomarańczowego lub z pigwy

Wykonanie: 

  • mąkę, kakao, cukier puder, skórkę pomarańczową i szczyptę soli wymieszać. Dodać masło oraz jajko i zagnieść gładkie ciasto — robotem mikserem lub ręcznie
  • na omączonym blacie rozwałkować porcje ciasta na grubość 3 mm. Wycinać foremką-gwiazdką (o przekroju 3-4 cm) ciasteczka i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Z połowy ciasteczek wyciąć malutką foremką pośrodku dziurki-gwiazdki 
  • ciasteczka piec w 180`C 10 minut. Pozostawić na blaszce do wystudzenia
  • smarować ciasteczka marmoladą lub dżemem i składać. Przed złożeniem ciasteczka z wyciętą gwiazdką oprószyć cukrem pudrem. Złożyć i pozostawić do wysuszenia. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku 3-4 tygodnie 

Uwagi:
Zamiast cukru użyłam do ciasta jak również do posypania ciasteczek ksylitolu. Zmieliłam go wcześniej na puder w młynku do kawy

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *