Czerwona kapusta duszona z marmoladą pigwową

Czerwona kapusta — duszona to smaczny dodatek do ciemnego mięsa kaczki, gęsi i dziczyzny. Dlatego właśnie teraz jesienią i zimą ma największe powodzenie. Najpopularniejsze — z dodatkiem jabłka i cydru oraz duszoną w soku pomarańczowym i dodatkiem żurawiny już przedstawiałam. Dzisiaj kolejny przepis na czerwoną kapustę duszoną z dodatkiem marmolady z pigwy.

Okazuje się, że pigwa sprawdza się nie tylko na słodko, w wytrawnych potrawach jest równie ciekawa i bardzo smaczna. Pomysł nasunął się sam. Piekłam gęsią pierś z dodatkiem owocu pigwy i do gęsiny jako dodatek przewidziałam czerwoną kapustę. Dodatek marmolady do duszenia kapusty był świetnym pomysłem. Polecam!

Składniki:

  • mała czerwona kapusta
  • 1 cebula
  • słoiczek marmolady z pigwy
  • 3-4 goździki
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki smalcu z gęsi
  • 3 łyżki ciemnego octu balsamiczny
  • 1 szklanka bulionu 

Wykonanie:

  • kapustę obrać z wierzchnich, zwiędłych liści, przekroić na 4 części, z każdej wyciąć głąb. Kapustę poszatkować
  • w garnku podgrzać gęsi smalec i podsmażyć obraną, pokrojoną w piórka cebulę. Dodać poszatkowaną kapustę, dolać bulion, przyprawy i marmoladę z pigwy. Dusić pod przykryciem około 1 godziny. Na koniec skorygować ilość soli i pieprzu,  na koniec doprawić do smaku octem winnym. Podałam z piersią gęsi pieczonej z dodatkiem owocu pigwy

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *