Domowa przyprawa piernikowa

Przyprawa piernikowa — nieodzowna w świątecznej kuchni. Można kupić ją w każdym sklepie, albo samodzielnie przygotować w domu, bardzo aromatyczną, po prostu najlepszą. Od lat nie kupuję przyprawy piernikowej.

Przygotowanie jej w domu jest bardzo proste. Wystarczy zaopatrzyć się w kilka składników i w parę minut aromatyczna przyprawa gotowa. Przyda się do wszystkich świątecznych wypieków. Ta domowa ma wyjątkowo długi termin przydatności do spożycia, ponieważ w swoim składzie ma tylko same przyprawy. Sklepowa posiada w swoim składzie wypełniacze w postaci cukru, kakao i mąki — wietrzeje szybko i takiej przyprawy nie chcemy.

Składniki:

  • 50 g kory cynamonu
  • 15 g goździków
  • 15 g suszonego imbiru
  • 5 g ziaren kardamonu
  • 10 g gałki muszkatołowej
  • 5 g ziela angielskiego
  • 3 g czarnego pieprzu
  • 5 g gwiazdek anyżu
  • suszona skórka z pomarańczy -opcjonalnie
  • suszona skórka z cytryny — opcjonalnie

Wykonanie:

  • korę cynamonu połamać na mniejsze kawałki, tak by zmieściły się w młynku do kawy. Pomóc sobie najlepiej tłuczkiem lub młotkiem
  • zmielić partiami składniki mieszanki w młynku do kawy na drobny proszek. Wymieszać całośc i przesypać do słoiczka ze szczelnym zamknięciem. Można przechowywać do 3 lat

Uwagi:
Skórki z obranych pomarańczy lub cytryn bio, dobrze wyszorować i ususzyć, układając np.na kaloryferze. Bardzo wzbogacają smakowo przyprawę piernikową, nadając jej miły cytrusowy posmak.

UDANYCH WYPIEKÓW

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *