Odchudzająco-oczyszczające zimowe smoothie z kapustą włoską

Do picia zielonych koktajli nikogo nie trzeba już specjalnie przekonywać. Szklaneczka zielonego smoothie to istna bomba witaminowa, do tego przepyszna, jednocześnie stanowiąca kompletny posiłek, gdyż zawiera błonnik.

Jedną z wielkich zalet koktajli obfitujących w chlorofil jest działanie oczyszczające organizmu. Zapraszam zatem na poświąteczny zielony detoks. W roli głównej zielone liście włoskiej kapusty.

Wiadomo, kapusta to baza zdrowej diety i najlepiej jeść ją na surowo. Kapusta włoska obok jarmużu to dwa najlepsze zimowe surowce na zielony koktajl. Kapuście towarzyszy ananas i dodatek pestek „owocu życia”- granatu. Zapraszam na następny zielony, przetestowany jeden ze smaczniejszych zimowych koktajli. Dominuje głównie miły posmak owoców, ponieważ kapusta jest zupełnie neutralna w smaku.

Składniki na 2 porcje:

  • 2 liście kapusty włoskiej
  • 1/4 ananasa
  • 1 jabłko
  • pestki z 1/4 granatu
  • 1 banan
  • odrobina oleju
  • około 1 szklanki wody mineralnej

Wykonanie:

  • owoce obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Z przeciętego granatu uwolnić pestki, oddzielając je od białej osłonki. Umyć liście kapusty i pokroić je w paski
  • na dno kielicha blendera wlać wodę mineralną, następnie dołożyć pokrojone owoce, liście kapusty i pestki granatu. Zmiksować do pożądanej konsystencji i „zjeść” zaraz po przygotowaniu 

NA ZDROWIE!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *