Odchudzający zielony koktajl — brokuł i mango

Chcesz schudnąć? Jedz (tak, bo są gęste) zielone koktajle, a od rana podkręcisz swój metabolizm. Są odżywcze, łatwo przyswajalne, pełne witamin, składników mineralnych, białka, błonnika i chlorofilu. Na długo dają uczucie sytości. Bohaterem dzisiejszego smoothie jest brokuł i mango z dodatkiem rozgrzewającego imbiru. Smakuje znakomicie!

Brokuł, po jarmużu to prawdziwy champion w kategorii najzdrowszych warzyw, natomiast mango to jeden z bardziej pożywnych i zdrowych owoców.

Brokuły jedzone na surowo zachowują całe bogactwo składników mineralnych i witamin. Zawierają bardzo silny przeciwutleniacz — sulforafan. 100 g brokuła to zaledwie 30 kcal, dodatkowo brokuł jest świetnym spalaczem tłuszczu.

Mango to również skarbnica witamin i minerałów i choć 100 g owocu to 60 kcal można jeść go bez obaw o szczupłą sylwetkę. Dzięki sporej zawartości błonnika mango jest prawdziwym pogromcą tłuszczu. Cennym składnikiem mango jest mangiferyna — bardzo silny antyoksydant.

Składniki na 2 porcje:

  • 1/2 brokuła
  • 1/2 mango
  • 1/2 dużego jabłka
  • 1 szklanka wody mineralnej
  • 3-4 cm imbiru
  • 1 łyżka oleju tłoczonego na zimno

Wykonanie:

  • z brokuła odkroić zielone różyczki. Mango obrać i odkroić od pestki. Jabłko obrać ze skórki  i wyciąć gniazdo nasienne
  • na dno kielicha blendera wlać wodę mineralną, dodać rozdrobnione owoce, imbir, olej i różyczki brokuła, następnie zmiksować do pożądanej konsystencji

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *