Łosoś z warzywami i jabłkiem — z piekarnika

Łosoś z piekarnika zapieczony pod pierzynką z cieniuteńkich plasterków jabłka nie tylko wygląda rewelacyjnie, ale i nadzwyczajnie smakuje. Winne jabłko świetnie komponuje się z łososiem i nadaje mu przyjemnej nuty smakowej. Pod „jabłkową łuską „czeka niespodzianka składająca się z marchewki i ziemniaka. Możesz schować pod jabłuszkiem każde inne ulubione warzywo. Należy jednak wcześniej je poddusić krótko na patelni, ponieważ nie zdąży się należycie przepiec, gdyż łosoś przebywa w piekarniku tylko 15 minut.

Składniki na 2 porcje:

  • 2 kawałki łososia a`200 g
  • 1 ziemniak
  • 1 marchewka
  • 1 jabłko
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz
  • mielony imbir
  • natka pietruszki
  • olej

Wykonanie:

  • łososia skropić sokiem z cytryny, posolić i odstawić
  • ziemniaka i marchewkę obrać, następnie zetrzeć na drobnych oczkach tarki jarzynowej. Podsmażyć kilka minut na rozgrzanym oleju, doprawić do smaku
  • jabłko przekroić na pół i wykroić gniazdo nasienne. Pokroić w cieniutkie plasterki, skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniało
  • na porcjach łososia nałożyć podsmażone warzywa, następnie rozłożyć plasterki jabłek
  • ułożyć porcje łososia na blaszce lub naczyniu żaroodpornym. Piec w 200`C 15 minut. Piekarnik wyłączyć i pozostawić łososia jeszcze 5 minut, by doszedł. Podałam ze smażonym „ryżem” z kalafiora

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *