Paszteciki drożdżowe z pieczarkami

Pyszne, lekkie, delikatne, pachnące czarnuszką paszteciki z nadzieniem pieczarkowym. Idealne na gorąco do czerwonego barszczyku, a na zimno — to świetna przekąska. Doskonale się mrożą, także można zrobić zapas i wyjmować po kilka w razie potrzeby.

Nie podaję ilości pasztecików, bo zależy to od ich wielkości, ale z tej porcji mąki jest to całkiem spora ilość. Podana ilość pieczarek jest na styk, jeśli lubisz bardzo dużą ilość nadzienia, zwiększ ilość grzybów. Paszteciki w większych gabarytach to świetna propozycja drożdżówek na drugie śniadanie. Zapraszam do przepisu!

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki orkiszowej jasnej
  • 125 ml mleka
  • 2 łyżki masła
  • 1 żółtko
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki drożdży instant
  • czarnuszka 

Składniki na farsz:

  • 500 g pieczarek
  • 1 cebula
  • tłuszcz
  • sól, pieprz

Wykonanie:

  • masło podgrzać w garnuszku z mlekiem. Wszystkie składniki umieścić w misie robota i zagnieść gładkie, błyszczące ciasto. Przykrytą miskę odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości
  • pieczarki pokroić w plasterki, dodatkowo przesiekać. Na gorącej patelni zeszklić pokrojoną w drobną kostkę cebulę, dodać posiekane pieczarki i dusić do odparowania wody. Na końcu mocno doprawić solą i pieprzem
  • wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść, podzielić na 2 części. Rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na kształt prostokąta. Rozsmarować połowę farszu pieczarkowego i zwinąć roladę wzdłuż szerszego boku. Ułożyć zwinięciem do dołu i pociąć na 3-4 cm kawałki. To samo powtórzyć z drugim kawałkiem ciasta. Paszteciki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do napuszenia na 15-20 minut. Paszteciki posmarować pozostałym rozmąconym białkiem jaja, posypać czarnuszką. Piec w 200`C 15-20 minut

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *