Idealna na małą pauzę w towarzystwie kubka kawy pośród świątecznej krzątaniny. Babeczkę wieńczy przepyszna, błyszcząca polewa czekoladowa. Dodatek żelatyny sprawia, iż jest wyjątkowo plastyczna i sprężysta. Dzięki temu idealnie się trzyma, nie kruszy się i nie odpryskuje. Ciut więcej trudu, niż rozpuszczenie czekolady w gorącej kremówce, ale efekt znakomity. Bardzo polecam!
Składniki na 1 keksówkę:
250 g masła
200 g mąki orkiszowej 630
150g mączki ziemniaczanej
4 jajka
250 g suchego maku
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szklanka mleka
1 łyżeczka pasty z wanilii
2-3 łyżki smażonej skórki pomarańczowej
Składniki na polewę:
3 łyżki kakao
2-3 łyżki masła
4 łyżki cukru lub ksylitolu
1 płatek żelatyny = 1 łyżeczka
3-4 łyżki gorącej wody
Wykonanie:
- odmierzyć i wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Odzielić żółtka od białek
- miękkie masło utrzeć z cukrem/ksylitolem na puch, dodając po jednym żółtku. Do masy wmieszać porcjami mąkę i mleko. Na końcu wsypać mak. Całość wymieszać z ubitymi na sztywno białkami. Dodać wanilię i skórkę pomarańczową obtoczoną w mące. Wylać ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Babkę nacięłam wzdłuż, by lepiej się przepiekła. Piec w 180`C 55 minut. Studzić na kratce
- w 3 łyżkach gorącej wody rozpuścić 1 płatek żelatyny (namoczony wcześniej w zimnej wodzie). W rondelku rozpuścić masło z cukrem/ksylitolem. Zestawić rondel z ognia, wsypać kakao i dokładnie wymieszać rózgą. Na końcu wmieszać rozpuszczona żelatynę. Przygotowana polewą posmarować wystudzoną babkę
6 komentarzy
wygląda pięknie! Zapraszam do mnie :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziekuję:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam mak i własnei caly, nie mielony.
OdpowiedzUsuńWłaśnie za to lubimy pieguska,za mak strzelający "między zębami":)
UsuńCiekawy przepis na pieguska. Skorzystam;-). Wyglada mega apetycznie:-P.
OdpowiedzUsuńMiło mi:)
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!