Piegusek z wyjątkową polewą czekoladową

Piegusek — przepyszne ciasto z dodatkiem maku. Mak dodany jest w całości, bez potrzeby mielenia, dlatego przyjemnie chrupie „między zębami”. Ciasto bardzo proste do przygotowania, a poprzez mak w swoim składzie idealnie wpisuje się w świąteczną atmosferę. Dodatek skórki pomarańczowej dodatkowo, bardzo świątecznie aromatyzuje babkę.

Idealna na małą pauzę w towarzystwie kubka kawy pośród świątecznej krzątaniny. Babeczkę wieńczy przepyszna, błyszcząca polewa czekoladowa. Dodatek żelatyny sprawia, iż jest wyjątkowo plastyczna i sprężysta. Dzięki temu idealnie się trzyma, nie kruszy się i nie odpryskuje. Ciut więcej trudu, niż rozpuszczenie czekolady w gorącej kremówce, ale efekt znakomity. Bardzo polecam!

Składniki na 1 keksówkę:

  • 250 g masła
  • 200 g mąki orkiszowej 630
  • 150 g mączki ziemniaczanej
  • 250 g ksylitolu lub cukru
  • 4 jajka
  • 250 g suchego maku
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii
  • 2-3 łyżki smażonej skórki pomarańczowej

Składniki na polewę:

  • 3 łyżki kakao
  • 2-3 łyżki masła
  • 4 łyżki cukru lub ksylitolu
  • 1 płatek żelatyny = 1 łyżeczka
  • 3-4 łyżki gorącej wody

Wykonanie:

  • odmierzyć i wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Oddzielić żółtka od białek
  • miękkie masło utrzeć z cukrem/ksylitolem na puch, dodając po jednym żółtku. Do masy wmieszać porcjami mąkę i mleko. Na końcu wsypać mak. Całość wymieszać z ubitymi na sztywno białkami. Dodać wanilię i skórkę pomarańczową obtoczoną w mące. Wylać ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Babkę nacięłam wzdłuż, by lepiej się przepiekła. Piec w 180`C 55 minut. Studzić na kratce
  • w 3 łyżkach gorącej wody rozpuścić 1 płatek żelatyny (namoczony wcześniej w zimnej wodzie). W rondelku rozpuścić masło z cukrem/ksylitolem. Zestawić rondel z ognia, wsypać kakao i dokładnie wymieszać rózgą. Na końcu wmieszać rozpuszczona żelatynę. Przygotowana polewą posmarować wystudzoną babkę 

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *