Seromakowiec w kratkę z żurawiną

Wspaniałe połączenie, dwa ulubione świąteczne ciasta — sernik i makowiec w jednym. Dodatkowym świątecznym akcentem jest warstwa żurawiny pomiędzy warstwą sera i maku oraz sos żurawinowy, z którym podajemy deser. Ciasto jest wilgotne, aromatyczne i ciężkie. Z dnia na dzień smakuje lepiej.

Seromakowiec wieńczy kratka z kruchego ciasta. Słodycz ciasta jest wyważona, jeśli lubisz mocno słodkie wypieki, zwiększ ilość miodu i cukru. Można skrócić przygotowania, zastępując kruchy spód — ciasteczkowym.

Zapraszam do przepisu!

Składniki na kruchy spód:

  • 300 g mąki orkiszowej jasnej lub krupczatki
  • 200 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 1 jajko

Składniki na masę serową:

  • 600 g sera 3 x mielonego
  • 250 g mascarpone
  • 3/4 szklanki cukru lub ksylitolu – 170 g
  • 2 łyżki mączki ziemniaczanej lub 1 budyń waniliowy
  • 2 jajka

Składniki na masę makową:

  • 250 g mielonego maku
  • 25 g masła
  • 80 g miodu
  • 225 ml mleka kokosowego
  • 100 g rodzynków
  • 2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej
  • 2 łyżki mielonych orzechów laskowych
  • 2 łyżki Amaretto
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii
  • 2 jajka

Dodatkowo:

  • 300-400 g żurawiny
  • 3 łyżki miodu
  • kawałek kory cynamonu
  • cukier puder — do posypania

Wykonanie:

  • składniki na kruchy spód zagnieść, podzielić na 2 części (2/3 i 1/3) uformować w 2 kule i schłodzić 30 minut w lodówce
  • dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć bok foremki i wysmarować masłem. Schłodzone ciasto, większą część rozwałkować i wyłożyć nim dno foremki. Podziurkować widelcem i podpiec 15-20 minut w 180`C
  • żurawinę przebrać, dobrze wypłukać, zalać 1/3 szklanki wody, dodać miód, laskę cynamonu i zagotować. Gotować około 20 minut. Odstawić do przestudzenia
  • mak zalać gorącym mlekiem kokosowym, wymieszać rózgą i odstawić, by napęczniał. Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie około 15 minut, następnie odsączyć i osuszyć w papierowym ręczniku. Rozpuścić w maleńkim rondelku masło. Namoczony mak wymieszać z masłem, Amaretto, przyprawami i bakaliami. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, na koniec dodać żółtka. Masę jajeczną wmieszać delikatnie szpatułką z makiem
  • składniki na sernik umieścić w misce i wymieszać mikserem. Mieszając wbić kolejno 2 jajka i mieszać na małych obrotach tylko do połączenia składników
  • na podpieczony spód wylać masę serową. Na ser wyłożyć warstwę żurawiny, następnie masę makową
  • pozostałą część kruchego ciasta rozwałkować i wykroić radełkiem 2-cm paseczki. Ułożyć z nich kratę na serniku. Paseczki kruchego ciasta posmarować mlekiem
  • piec w 180`C 45-60 minut
  • podawać z sosem żurawinowym w temperaturze pokojowej

uwagi: ciasto upiekłam w foremce 24 × 24 cm. Proponuję użyć jednak większej formy, ciasto zbyt   
           wysokie nie jest zbyt komfortowe do jedzenia. Ciasto przechowywać w chłodzie, np.na balkonie. Bezpośrednio przed podaniem ocieplić.
Żurawinę leśną gotowałam 20 minut. Jeśli użyjesz żurawiny z plantacji, potrzebujesz niecałych 10 minut. Koniecznie ją przykryj podczas gotowania, bo „strzela” i pryska

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *