Śledzie lubimy w każdej postaci i bardzo chętnie wybróbowuję każdy nowy przepis. Oto moja wariacja na temat śledzika z granatem.
Przepis podpatrzyłam w TV. Tradycyjna świąteczna przystawka ubarwiona czerwonymi pestkmi granatu, nie tylko zdobi śledzika, ale smakuje wybornie. Pestkom towarzyszy dodatek wędzonej śliwki (miękka, pachnaca, orginalna suska sechlońska), a aromaty koledry i kminku mieszają się z olejem kujawskim 3 ziarna. Olej kujawski 3 ziarna to smakowita mieszanina oleju rzepakowego, z dodatkiem oleju lnianego i z pestek dynii. Idealnie sprawdził się jako dodatek do śledzi. Zastanawiasz się jak smakowały może trochę dziwne śledzie? Zniknęły w oka mgnieniu, były pyszne!
Składniki:
6 płatów marynowanych śledzi
1/2 łyżeczki kminku
pestki z 1/2 granatu
6 wędzonych śliwek
pieprz cayenne
rozmaryn - opcjonalnie
3/4 szklanki oleju kujawskiego 3 ziarna
Wykonanie:
- używając śledzi solonych wymoczyć je, przynajmniej raz zmieniając wodę. Osuszyć i pociąć w kilkucentymetrowe kawałki. Pracę można sobie ułatwić kupując śledzie marynowane
- kolendrę z kminkiem zmiażdżyć w moździerzu
- granat przeciąć na pół i z połowy wydobyć pestki. Śliwki pokroić w paseczki
- śledzie posypać ziołami. Układać w słoju przekładając warstwy śledzi pestkami granatu i pokrojonymi śliwkami. Zalać olejem, dodać gałązkę rozmarynu. Odstawić do lodówki na kilka dni, by smaki się przegryzły
Wszystkim czytelnikom życzę radosych, rodzinnych i bardzo smaczych Świąt Bożego Narodzenia
2 komentarzy
Niko, życzę Ci pięknych Świąt Bożego Narodzenia :).
OdpowiedzUsuńAn etka, bardzo dziękuję i wzajemnie wspaniałych, smacznych Świąt Bozego Narodzenia!
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!