Pyszna, pożywna i bardzo sycąca zupa. Teraz gdy mamy do zagospodarowania wiele niejadalnych części ryb jest właśnie na nią najlepszy czas. Na rybich odpadkach ugotujesz esencjonalny, wspaniały bulion, który zsiada się na galaretę.

On właśnie stanowi bazę dzisiejszej zupy. Zupę przygotowałam z kawałkami łososia. Polecam!

Składniki:

  • 1 l bulionu rybnego
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka lub pasternak
  • 2 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 2 kawałki łososia a`200 g
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • suszone grzyby — opcjonalnie
  • krem fraiche
  • sok z cytryny
  • natka pietruszki

Wykonanie:

  • cebulę obrać, pokroić w kostkę i przesmażyć. Warzywa obrać, pokroić w kostkę. Dodać do cebuli, przesmażyć razem. Wlać bulion i gotować około 20 minut
  • filet z łososia skropić sokiem z cytryny i posolić. Odstawić
  • zupę zblendować, doprawić koncentratem pomidorowym, solą i pieprzem. Do miksowania dodać obrane kawałki ryby z przygotowania bulionu. Zaciągnąć śmietaną i dodać rozdrobnione kawałki łososia. Garnek przykryć i pozostawić kilka minut na gorącej płycie, by ryba „doszła” 
  • podawać z natką zielonej pietruszki

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *