Carpaccio — klasyk kuchni włoskiej. Tradycyjnie przygotowane z cieniuteńko pokrojonego surowego mięsa (polędwicy wołowej) lub ryby. Wegetarianie i weganie delektują się natomiast carpaccio z buraka. To bardzo elegancki sposób podania poczciwego, pospolitego buraka. Delikatna słodycz buraka z kwaskowatymi pestkami granatu i wyrazistym smakiem gorgonzoli to prawdziwe kulinarne zaskoczenie.

Gwarantem dobrego smaku buraka jest upieczenie go w folii. Tylko tak przygotowany zachowuje cały aromat i smak, nic nie umyka do wody. Proste składniki, a prawdziwa uczta dla podniebienia.

Składniki:

  • 2-3 czerwone buraczki
  • pestki z 1/3 granatu
  • kawałek gorgonzoli lub  innego ulubionego sera
  • 1 łyżka ciemnego octu balsamicznego
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól
  • pieprz
  • koperek

Wykonanie:

  • niezbyt duże buraki jednakowej wielkości, każdy z osobna, ściśle owinąć w folię aluminiową. Piec w piekarniku nagrzanym do 200`C około 45 minut. Odwinąć z folii, ostudzić i następnie obrać ze skórki 
  • buraki pokroić ostrym nożem w cienkie plasterki i ułożyć na talerzu w okrąg. Owoc granatu przeciąć na pół i wydobyć z części pestki
  • z octu, miodu i oliwy przygotować winegret
  • buraczki skropić winegretem, posypać pestkami granatu, pokruszonym serem i dowolną zielenią. Posolić i oprószyć pieprzem 

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *