Gulasz wieprzowy duszony w porterze

Gulasz wieprzowy — pożywny, aromatyczny i bardzo smaczny. Idealne zimowe danie. Mój przygotowałam mniej tradycyjnie, bo na bazie piwa Porter. Przygotowanie jest bardzo proste, jednak  najwięcej czasu zabiera duszenie mięsa. Jeśli użyjesz szybkowaru i ten etap można wydatnie skrócić.

Składniki:

  • 1 kg mięsa wieprzowego
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka i ostra w proszku
  • kminek
  • majeranek
  • natka pietruszki
  • 500 ml piwa Porter
  • kilka łyżek mąki krupczatki
  • olej lub smalec do smażenia

Wykonanie:

  • mięso umyć, obkroić z powięzi i pokroić w dużą 2- cm kostkę. Posolić, oprószyć pieprzem i papryką. Każdą kostkę starannie obtoczyć w mące i układać na mocno rozgrzanej patelni. Obsmażyć do zrumienienia. Mięso obsmażać na bardzo dużej patelni lub uczynić to w II ratach, następnie przełożyć do rondla i na tym samym tłuszczu zeszklić pokrojoną w piórka cebulę
  • wszystkie resztki i to, co przywarło ze smażenia zeskrobać łopatką, zalać wrzątkiem i przełożyć do rondla z obsmażonym mięsem. Podlać całość piwem, dodać resztę przypraw i dusić około 1- 1,5 godziny do miękkości
  • podawać z ulubionymi dodatkami — kluskami, kaszą, ziemniakami lub makaronem

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *