Rolmopsy — zakręcone śledzie to na pewno król zimnych przystawek. Domowe rolmopsy w aromatycznej marynacie uświetnią każde towarzyskie spotkanie. Są doskonałe na wszelkie małe i duże okazje. Klasyczne są zrolowane z cebulką i konserwowym ogórkiem, ale w filety można zawinąć suszone pomidory, wędzoną, marynowaną śliwkę lub paprykę, a nawet grzyby. Co kto lubi. Rolmopsy zawsze smakują wyśmienicie.

Jak podaje Wikipedia rolmopsy z musztardą i drobno pokrojonym ogórkiem są przystawką tradycyjnego stołu wigilijnego w Polsce. Nie znam, dla mnie to efektowna przekąska na imprezę i bardziej kojarzy mi się z karnawałem. Przygotowanie rolmopsów można znacznie skrócić, używając gotowych śledzi z tacki zamiast solonych z beczki.

Składniki:

  • 6 filetów śledziowych
  • 1 mała cebula
  • 1 ogórek konserwowy
  • 1 wędzona śliwka
  • 1 duży pomidor suszony z zalewy

Składniki na marynatę:

  • 1,5 szklanki wody
  • 100 ml octu 10% lub 25 ml 25 %
  • 2,5 łyżeczki cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • listek laurowy
  • kilka ziarenek ziela angielskiego, pieprzu i 0,5 łyżeczki gorczycy
  • nasiona kolendry — opcjonalnie

Wykonanie:

  • jeśli używasz śledzi solonych z beczki, wymocz je przez kilka godzin, zmieniając w międzyczasie wodę na czystą. Śledzie z tacki osusz na papierowym ręczniku
  • posiekaj drobno cebulę i przelej wrzątkiem na sitku
  • zagotuj wodę z octem i przyprawami, cukrem i solą. Odstaw do przestudzenia
  • pokrój ogórka, śliwkę i pomidora w słupki
  • filety ułożyć skórą do dołu. Rozłożyć cebulkę, posypać pieprzem. Na jednym końcu ułożyć słupki ogórka, pomidora lub śliwki i ciasno zrolować od szerszego końca, następnie spiąć wykałaczką
  • w słoiku ułożyć zwinięte rolmopsy i zalać przestudzona zalewą tak, by całkowicie przykryć rolmopsy. Słoik zakręcić i wstawić do lodówki najlepiej na 1-3 dni

SMACZNEGO !

Uwagi:
Zalewę możesz przygotować na bazie octu winnego, mieszając go z wodą w proporcji 1:1. Część posiekanej cebulki można wymieszać pół na pół z jabłkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *