Śliwki w czekoladzie

Śliwki w czekoladzie — najprostsze pralinki, jakie bez trudu przygotujesz samodzielnie w domu. Jeśli w ogóle lubisz śliwki w czekoladzie, te domowe z pewnością Cię zachwycą. Są mięciutkie, bardzo aromatyczne i otulone Twoją ulubioną czekoladą.

Miejsce po pestce możesz wypełnić migdałem lub kulką marcepana. Zostały Ci po świętach suszone śliwki? To do dzieła!

Składniki:

  • 20 suszonych śliwek kalifornijskich
  • 100 ml ciemnego rumu
  • 150 g gorzkiej czekolady

Wykonanie:

  • opłukane i osuszone śliwki zalać rumem i pozostawić do macerowania na całą noc
  • napęczniałe śliwki wykładamy na papierowy ręcznik do osuszenia
  • w kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę i zanurzać kolejno śliwki. Do obtaczania śliwek użyłam wykałaczki. Obtoczone czekoladą śliwki układać na papierze do pieczenia. Pozostawić do wyschnięcia

SMACZNEGO!

Uwagi:
Warto wybrać śliwki niesiarkowane, są zdrowsze. Powinny być też dostatecznie miękkie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *