Surówka z włoskiej kapusty

Kapusta włoska, jedna z najsmaczniejszych zimowych jarzynek. O wiele prostsza w obsłudze niż jej biała krewniaczka, dużo delikatniejsza w smaku, a przy tym lekkostrawna. Jedzenie kapusty na surowo pozwala zachować wszystkie najcenniejsze dla zdrowia składniki. Z kapusty włoskiej wyczarujesz pyszną i bardzo zdrową surówkę. Zapraszam! 

Składniki:

  • 1/2 włoskiej kapusty
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 jabłko
  • sól
  • pieprz
  • 2-3 łyżki oleju kujawskiego 3 ziarna
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżeczka miodu
  • natka pietruszki

Wykonanie:

  • kapustę obrać z wierzchnich liści, przeciąć na pół, wyciąć głąb i poszatkować. Posolić, wymieszać i ugnieść i pozostawić, by zmiękła
  • obraną marchewkę i jabłko zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej, cebulę pokroić w piórka i dodać do poszatkowanej kapusty
  • olej wymieszać z octem winnym i miodem tak, by powstała gładka emulsja, następnie wymieszać z kapustą. Posypać natką zielonej pietruszki. Schłodzić w lodówce przed podaniem

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *