Kapusta włoska, jedna z najsmaczniejszych zimowych jarzynek. O wiele prostsza w obsłudze niż jej biała krewniaczka, dużo delikatniejsza w smaku, a przy tym lekkostrawna. Jedzenie kapusty na surowo pozwala zachować wszystkie najcenniesze dla zdrowia składniki.
Z kapusty włoskiej wyczarujesz pyszną i bardzo zdrową surówkę. Zapraszam!
Składniki:
1 marchewka
1 cebula
1 jabłko
sól, pieprz
2-3 łyżki oleju kujawskiego 3 ziarna
1 łyżka octu winnego
1 łyżeczka miodu
natka pietruszki
Wykonanie:
- kapustę obrać z wierzchnich liści, przeciąć na pół, wyciąć głąb i poszatkować. Posolić, wymieszać i ugnieść i pozostawić, by zmiękła
- obraną marchewkę i jabłko zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej, cebulę pokroić w piórka i dodać do poszatkowenej kapusty
- olej wymieszać z octem winnym i miodem tak, by powstała gładka emulsja, następnie wymieszać z kapustą. Posypać natką zielonej pieruszki. Schłodzić w lodówce przed podaniem
10 komentarzy
Lubie roznego rodzaju surowki. Przewaznie robie z kapusty pekinskiej. Jesli twierdzisz,ze ta z wloskiej jest zdrowa,to przy najblizszej okazji zrobie:-).
OdpowiedzUsuńSuper zdrowa i bardzo smaczna:) Każda odmiana na talerzu jest mile widziana:)
UsuńNieźle to wygląda. Pycha! :D
OdpowiedzUsuńDziekuję:)Samo zdrowie na liściu:)
UsuńŚwietna sałatka i tak pięknie podana :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję i miło, że się podoba:)
OdpowiedzUsuńSuper surówka, dzisiaj ją zrobię☺
OdpowiedzUsuńNa zdrowie:)
UsuńWłaśnie ja robię, mam nadzieję, ze będzie tak smakować jak wygląda 😊
OdpowiedzUsuńJest pyszna, będzie smakować, na pewno!
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!