sobota, 23 stycznia 2016

"Zielony dopalacz" z młodym jęczmieniem i roszponką. Co warto wiedzieć o młodym jęczmieniu?


Młody jeczmień - nowa gwiazda wśród innych zdrowych pokarmów. Młode liście jęczmienia zbierane są gdy dorastają do 20-25 cm. Właśnie w tej fazie wzrostu wykazują największą koncentrację substancji aktywnych.
Już w starożytnym Rzymie gladiatorzy używali młodego jęczmienia - tak jak dzisiaj sportowcy odżywek proteinowych - dodawał im wigoru i zapału do walki.
Nie jest to jednak zwykły suplement diety, ma bowiem o wiele większe znaczenie dla naszego zdrowia.
Polecany każdemu, niezależnie od wieku jako składnik zdrowej diety. Młody jeczmień jest świetnym źródłem substancji potrzebnych do odnowy biologicznej i dobrego samopoczucia. Jest doskonałym antidotum dla osób borykajacych się z problemem nadwagi ze względu na wysoką zawartość błonnika.
Młody jeczmień to prawdziwa "bomba aminokwasowa", działa jak naturalny, zielony "dopalacz". Kluczowe składniki młodego jęczmienia to białko, które posiada 18 z 22 aminokwasów, w tym 8 niezbędnych, których organizm sam nie wytwarza. Dostarcza 2 razy więcej wapnia i 30 razy więcej witamin z grupy B niż mleko, oraz szczególnie isotnej dla wegetarian witaminy B12. Równie dużo prowitaminy A, 7 razy więcej witaminy C w porównaniu do pomarańczy, 5 razy więcej żelaza niż szpinak, poza tym magnez, potas, cynk i miedź.
Reasumując:
  • znakomicie oczyszcza z toksyn. Jest bardzo silnym alkalizatorem
  • uzupełmia niedobory składników mineralnych
  • neutralizuje wolne rodniki i substancje kancerogenne
  • wpływa na ogólną poprawę kondycji psychofizycznej
  • wzmacnia układ krążenia itd., itd...
To zdrowa moda, dlatego zakupiłam sproszkowany młody jęczmień i próbuję włączyć go do diety. Nie jest to jednak takie łatwe, ponieważ smakuje jak trawa! Wymieszany z wodą jak zaleca producent specyfiku jest dla mnie nie do przełknięcia. Jedyna opcja to zielony koktajl lub każdy inny owocowy, w którym owoce zdominują trawiasty posmak. I tu równiez nie można przesadzić, 1 płaska łyżeczka na 2 porcje jest absolutne maximum.  
Składniki:
100 g roszponki - Feldsalat
1 pomarańcza
1/2 mango
1 jabłko
1 banan
1 łyżeczka proszku z młodego jęczmienia
1 szklanka wody mineralnej

Wykonanie:
  • sałatę umyć i odwirować. Pomarańczę obrać ze skóry razem z białą otoczką. Mango oraz jabłko obrać i pokroić w kostkę. Obrać banana
  • na dno kielicha blendera wlać wodę, dodać rozdrobnione owoce, proszek z jęczmienia i sałatę. Zmiksować do otrzymania ulubionej konsystencji
                                                              NA ZDROWIE !

    4 komentarzy

    1. Kiedys zrobilam koktajl z mlodym jeczmieniem,ale jego smak byl tak intensywnie wyczuwalny,ze ciezko bylo to wypic. Wiele dobroci o nim slyszalam i nawet mam w domu,ale brak pomyslow:-). Moze w tym zestawieniu,co proponujesz bedzie lepszy. Sprobuje:-P.

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Owoce świetnie maskują trawiasty posmak, oprócz podanych w przepisie polecam również dodatek ananasa i kiwi:)

        Usuń
    2. Zgadzam się ze stwierdzeniem, że młody jęczmień ma wiele właściwości leczniczych. Sama stosuję młody jęczmień w proszku bo ta lista właściwościowi przekonała mnie już dawno temu. Od tamtego czasu staram się wynajdować jakieś smakowite przepisy z dodatkiem tego magicznego dla zdrowia proszku. Za pierwszym razem bardzo mnie smak zniechęcił. Długo walczyłam ze sobą by powrócić do tego trawiastego smaku. Ale powoli wraz z wyszukanymi pysznymi przepisami na koktajle przekonałam się do jego stosowania. Twój przepis jest dla mnie nowością. Nigdy nie dodawałam do koktajlu roszponki. Ciekawy przepis warty wypróbowania. Pozdrawiam!

      OdpowiedzUsuń
    3. Spróbuj myślę, że Ci posmakuje:)

      OdpowiedzUsuń

    Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:) Pozdrawiam!