poniedziałek, 11 stycznia 2016

Zielony koktajl z burakiem liściowym i kiwi


Zapraszam na zielone śniadanie - niskokaloryczne, lekkostrawne i pełne sytego błonnika. Najlepszy koktajl jaki zmiksowałam w minionym tygodniu. Po zielonym z dodatkiem liści włoskiej kapusty (przepis na blogu ) zdecydowanie wysunął się na I pozycję. Tym razem w roli głównej burak liściowy-Mangold i kiwi, istna bomba witaminowa.
Burak liściowy, jak wszystkie warzywa, których liście są zielone jest pełen chlorofilu i działa alkalizująco. Mangold jest bardzo smacznym dodatkiem do zimowego koktajlu. Sam dość neutralny w smaku, ale w połączeniu z owocem kiwi i dodatkiem fig jest po prostu pyszny. Bardzo ciekawy i delikatny w smaku, posmakuje również dzieciom. Niepozorne kiwi zapewni dzienną dawkę witaminy C (wiele innych dobroci, więcej przeczytasz tutaj), a drobne pesteczki chrupiącą teksturę koktajlu.

Skladniki na 2 porcje:
2 dojrzałe kiwi
2 jabłka
4-5 liści buraka liściowego
2 suszone figi
1 banan
plasterek imiru - opcjonalnie
1 szklanka wody mineralnej

Wykonanie:
  • bardzo suche figi namoczyć wieczorem w zimnej wodzie lub na 10 minut w gorącej
  • obrać jabłka, wyciąć gniazda nasienne. Pokroić w plasterki obranego banana. Figi pokroić na mniejsze kawałki
  • z buraka liściowego usunąć białe łodygi, do koktajlu odkroić tylko zielone częSćci. Pokroić w drobne paski
  • na dno kilelicha blendera wlać wodę, dodać pokrojone owoce i liście buraka. Zmiksować do pożądanej konsystencji i wypić natychmiast po przygotowaniu
                                                               NA ZDROWIE!

6 komentarzy

  1. Twoje zielone koktajle sa smaczne i bardzo zdrowe. Poprzednie robilam i ciezko mi zdecydowac,ktory najlepszy;-). Dzisiejszym przepisem mnie zaskoczylas. Dodatek lisci buraka to genialny pomysl;-)!.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:)Sama jestem zaskoczona, ale właśnie ten jest najlepszy:)

      Usuń
  2. Na zdjęciu jest bok-choy (pak-choy), czyli kapusta chinska. To nie jest burak liściowy. Ten też może mieć białe łodygi, ale dłuższe i blaszka liściowa jest bardziej pomarszczona.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Łatwo je pomylić z wyglądu, bo są do siebie bardzo podobne, w smaku za to bardzo się różnią. To jest akurat burak liściowy, bo do spożycia na surowo w koktajlu ze względu na goryczkę, pak choi nie polecałabym:)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:) Pozdrawiam!